Geleneksel bilgisayar yongaları (çip), hesaplama yapmak ve veri depolamak için farklı bölgeler kullanıyor. Fakat yapılan yeni araştırma, bu bölgelerin ilk defa 2 boyutlu bir malzeme üzerinde birleştirilebileceğini gösteriyor. Böylelikle daha ufak, daha güçlü ve daha enerji verimli cihazlar ortaya çıkabilir.
Teknik olarak bellek içi mantık mimarisi veya tekil mimari şeklinde bilinen bu yapıda, mantık operasyonlarıyla bellek işlevleri birleştiriliyor. İşleme ve depolama aşamaları arasında veri aktarmak için gereken zaman ile enerjiden tasarruf sağlıyor.
Bu tekil mimari yongaları daha önce geliştirilmiş olsa da, bu yapılarda 2 boyutlu bir malzeme kullanılmamış. Yeni çalışmada ise molibden disülfit veya MoS2 kullanılıyor. Sadece üç atom kalınlığında mükemmel bir yarıiletken olan MoS2‘nin, bu iş için en uygun malzeme olduğu kanıtlanmış.
İcadın ardındaki bilim insanları, bunun özellikle yapay zekada (kendi kendini süren arabalardan sesinizi tanıyabilen akıllı hoparlörlere kadar) kullanışlı olabileceğini söylüyor çünkü bir nevi, insan nöronlarının kullandığı bütünleşik yaklaşımı taklit ediyor.
Lozan’daki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nde (EPFL) çalışan elektrik mühendisi Andras Kis, “Devrelerin bu iki işlev yürütme kabiliyeti; nöronların hem anı depolamada, hem de zihinsel hesaplamaları iletmede kullanıldığı insan beyninin çalışma şekline benziyor” diyor.
“Bizim devre tasarımımız birkaç avantaja sahip. Bellek birimleri ile işlemciler arasında veri nakletmekle ilişkili enerji kaybını azaltabiliyor, hesaplama operasyonları için gereken süre miktarını düşürebiliyor ve gereken alan miktarını daraltabiliyor.”
David Nield/ScienceAlert. Ç: O.