YAZAR: ASHLEY HAMER
Apollo 11 astronotları Neil Armstrong ile Buzz Aldrin, 20 Temmuz 1969’da Kartal Ay Modülü’nden inerek Ay’a ilk ayak izlerini bırakmışlardı. En azından hikayeye göre böyle. Küçük bir azınlık ise Ay’a inildiğine inanmıyor ve tüm bunların özenle hazırlanmış bir sahnede çekildiğini düşünüyor. Buna kanıt olarak, çekilen fotoğraf ve videolarda gökyüzündeki yıldızların görünmemesini öne sürüyorlar. Film yapımcıları, kurdukları komploda nasıl bu kadar dikkatsiz olabilirler? Aslında, bu durumun çok sıradan bir açıklaması var: Kamera, yıldızları yakalamak üzere ayarlanmamış.
Eğer bir arkadaşınızın fotoğrafını doğrudan gelen güneş ışığı altında çekmek isteseydiniz, kameranızı iki şekilde ayarlardınız. Diyaframı daraltırdınız ve bu sayede mercek üzerindeki ışık toplayan bölge küçülerek, çok fazla ışığın girmesini engellerdi. Işıklı bir ortamda göz bebekleriniz de aynı şeyi yapıyor. Ayrıca, pozlama süresini kısaltırdınız ve bu sayede kameranın algılayıcısı, ışığı kısa bir süreliğine yakalardı. Eğer aynı arkadaşınızın fotoğrafınızı geceleyin çekmek isteseydiniz, muhtemelen poz süresini uzatır ve diyaframı genişletirdiniz; bu sayede güzel bir fotoğraf için yeterli miktarda ışık gelirdi.
Peki arkadaşınıza geceleyin ışık tutulsaydı ne olurdu? O zaman fotoğrafta ihtiyacınız olan şeyi seçmek zorunda kalırdınız. Eğer gökyüzündeki yıldızları fotoğrafa dahil etmek isteseydiniz, uzun pozlama süresi ve geniş diyafram aralığıyla yeterli miktarda ışık girerken; fotoğrafın bulanıklaşmaması için arkadaşınızın daha uzun süre sabit durması gerekirdi. Eğer diyaframı ufak tutar ve poz süresini kısaltırsanız, arkadaşınızın keskin ve iyi derecede parlak bir fotoğrafını çekersiniz fakat merceğe yeterli miktarda ışık gelmediği için gökyüzü karanlık olur.
Apollo astronotlarının yapmak zorunda kaldıkları değiş tokuş da buydu. Ay’daki gökyüzü, gece gibi karanlıktı fakat bunun sebebi gece olması değildi; Dünya’daki gibi gün ışığını dağıtan atmosferin olmamasıydı. Fakat bu sizi yanıltmasın: Öğle vakti Ay’da da kendi gezenimizde olduğu kadar fazla güneş ışığı var. Bu sayede Ay’ın yüzeyi çok parlak hale geliyor. Apollo fotoğraflarında yakalanması gereken en önemli şey, Ay’daki manzaraydı. Bu yüzden kamera, o manzaranın olabildiğince yakalanması için ayarlanmıştı. Sonuç olarak, arka planda bulunan ve nispeten sönük olan yıldızlar, bu fotoğrafların hiçbirine geçmedi. Ortada aldatmaca yok, sadece bir mercek hilesi var.
İnsanlar Komplo Teorilerine Neden İnanırlar? Onların Fikirlerini Nasıl Değiştiririz?
Curiosity
Inanmama sebebleri yildizlarin fotografta olmayisi degil, atmosferin olmadigi bir ortamda Amerikan bayraginin dalgalaniyor olmasidir :)
Bayrak dalgalanmıyor. Dikkat ederseniz bayrağın üst kısmında bir çubuk var.
Bayrak dalgalanmıyor. L şeklinde bir çubuğa takılmış.