California Üniversitesinden 3 araştırmacı, iki yıl önce Ay yüzeyinde tahmin edilenden daha fazla buz olduğuna işaret eden bulgulara rastlamıştı.
Nature Geoscience’da yayınlanan makalede Lior Rubanenko, Jaahnavee Venkatraman ve David Paige, Merkür ve Ay kraterlerini karşılaştırarak bulgularını paylaştılar.
Arecibo Gözlemevi ve NASA’nın Messenger uzay aracından elde edilen veriler ışığında yapılan önceki araştırmalarda Merkür’de buz olduğuna dair kanıtlar elde edilmişti. İki yıl önce yayımlanan çalışmada araştırmacılar, gezegendeki 2 bin kraterin genişlik/ derinlik verilerini incelemişler. Bu sayede tamamen gölgede kalan kraterlerin yüksek enlemlerde daha sığ hale geldiklerini, dolayısıyla bunun buz varlığına dair bir gösterge olduğunu belirtiyorlar.
NASA’nın 2009 yılında gerçekleşen LCROSS görevinde LRO keşif aracının boş roketlerinden birinin güney kutbuna yakın kraterlerden birine düşmesini sağlamıştı. Shepherding uzay aracının sensörleri tarafından incelenen tozda, diğer maddelerle birlikte, su bulunduğuna dair kanıtlar elde edilmişti.
Yeni araştırma ise Ay’da, LCROSS görevi sırasında yapılan inceleme ile hesaplanandan çok daha fazla su bulunduğunu ve bunun büyük ihtimalle –Merkür’deki gibi- gölgede kalan kraterlerde mevcut olduğunu öne sürüyor.
LRO aracından elde edilen veriler ışığında Ay’daki 12 bin krateri inceleyen ekip, uydumuzun güney kutbuna yakın kraterlerinde “benzer bir morfolojik trend” elde ettiklerini belirtti. Ekibe göre böyle kraterlerde muhtemelen Merkür’de bulunanlara benzer maddelere ek olarak kalın buz stokları da yer alıyor.
Araştırmacılar bu bilginin doğru olması durumunda, Ay’da en 100 milyon ton buz rezervi mevcut olabileceğini savunuyor. Bu da, daha önce tahmin edilen miktarın iki katı kadar.
Popular Science Türkiye – Eylül 2019