Bebeğiniz doğmadan önce onun gelecekteki hastalıklarını öğrenme imkanınız olsaydı ne yapardınız? Yeni anne/baba adayları çok yakında kararlarını verecek. Bu ay, Boston’dan bir grup doktor BabySeq isimli projeye başladı. Proje, doktorlara, bebeklerin DNA dizilimlerini ortaya çıkararak daha doğmadan önce ilerideki hastalıklarını tahmin etme imkanı sunacak.
“Son birkaç yıldır çıkmazdaydık, DNA dizilimini çıkararak gelecekteki hastalıkları tahmin etmeye yetecek kadar teknolojimiz var fakat bazı sorunlardan dolayı bu teknolojiyi kullanamıyorduk” Harvard Tıp Okulu’ndan profesör Robert Green.
Doktorların yeni doğanları muayene ederek 30’a yakın hastalığı önceden tahmin edebilmeleri ve hatta bu hastalıkların anneye kan yoluyla geçip geçmeyeceklerini kestirmeleri rutin bir olay. Bu projede araştırmacılar ilerde hastalığa sebep olabilecek 1.700 tane protein kodlayan gen inceleyecek. Doktorlar, Brigham ve Kadınlar Hastanesi’nde doğmuş olan 240 bebeğin genom haritalarını çıkarmak için Boston Çocuk Hastanesi’nde yoğun şekilde uğraştı.
Hastalıklarla alakalı mutasyonları inceleyerek ebeveynlerin bebeğin sahip olabileceği hastalıklara hazır olmalarını sağlayacak. Fakat dizileme sadece erken çocukluk döneminde ortaya çıkabilecek hastalıkları tespit edebiliyor, yani Alzheimer ve ya göğüs kanseri gibi sonradan ortaya çıkabilecek hastalıkları kestiremiyor.
Dizilemenin ardından genetikçiler ve bir genetik danışman bir araya gelerek sonuçları ebeveynler için analiz edecek ve ilerideki tedavilere rehber olması için analizlerin bir kopyasını bebeklerin doktorlarına verecek. Ebeveynlerin ayrıca bebeklerin ham dizileme sonuçlarına proje son bulduktan sonra ulaşabileceğini söylüyor Green.
Fakat bazı uzmanlar bu araştırmayı etik dışı buluyor. Londra Üniversitesi tıbbi etik dalında profesör olan Donna Dickenson bu araştırmanın çocukların haklarını çiğnediğini, anne ve babaları ile olacak olan ilişkilerini zedeleyeceğini düşünüyor. Bu projenin bebeğin kişiliğini ve özelliklerini de söyleyeceğini duymuş olan kişiler de şikayetlerin içerisinde yer alıyor. Fakat Green dizileme işinin gelecekte kaçınılmaz olacağını ve BabySeq’in bu sorunların üstesinden geleceğini umduğunu söylüyor.
“Bu sorular her zaman en büyük sorunu oluşturmuştur, fakat bizler biliyoruz ki artık bunları cevaplamaya bir yerden başlamalıyız” diyor Green ve ekliyor, “fakat bunları spekülasyonlar üreterek yapamayız. Bu soruları cevaplamaya araştırmayı çevreyi dikkatlice gözetleyerek başlamalıyız ki eğer bir şeyler yanlış giderse ‘Hey bir dakika! Bu yoldan gitmeliyiz’ deme hakkımız olsun ve olayın gerçeğini belgeleyebilelim.”