Barınağa Gelen Köpeklerin Yeni Ortama Alışması Günler Sürebiliyor

0
Fotoğraf: Sasha Sashina/Unsplash

Hollanda’da her yıl binlerce köpek barınaklara gidiyor. Uzmanlar koronavirüs krizi sırasında evlerinde çalışan insanların iş yerlerine dönmesiyle birlikte, önümüzdeki dönem bu sayının artmasını bekliyor. Çalışanların ve gönüllülerin köpeklere iyi bakmasına karşın barınak, köpekler için problemli bir deneyim olabilir. Utrecht Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, köpeklerin gece faaliyetlerine dayalı olarak yeni ortamlarına uyum sağlayıp sağlayamadıklarını araştırmışlar.

Utrecht Üniversitesi Veteriner Tıp Fakültesi’nde çalışan Janneke van der Laan ve diğer araştırmacılar, gece kameraları ve tasmaya takılan küçük bir faaliyet takip cihazının yardımıyla barınakta yaşayan (benzer cins, yaş ve cinsiyetteki) 29 köpek ile 29 ev köpeğinin gece faaliyetlerini karşılaştırmışlar.

Barınaktaki köpeklerin, evdeki köpeklere göre geceleyin çok daha az dinlendiğini keşfetmişler; özellikle de barınaktaki ilk iki gece sırasında… Bu huzursuzluk zamanla azalmış fakat köpekler, barınakta geçen 12 günden sonra bile gece vakti ev köpeklerine göre daha az dinlenmişler.

“Bu huzursuzluğu, barınak köpeklerinin idrarında yapılan hormon ölçümlerinde de gördük” diyor Janneke van der Laan. Barınak köpeklerinin idrarlarında, stres hormonu kortizol değerleri ev köpeklerine göre daha yüksekti; ilk iki günde özellikle böyleydi fakat on iki günden sonra da yüksekti. Daha ufak boyutlu barınak köpeklerinin; örneğin Şitsu ve Çivava’nın ilk iki gece daha büyük boyutlu barınak köpeklerine göre daha huzursuz olması ve bu köpeklerin ayrıca daha yüksek kortizol değerleri sergilemesi de çarpıcıydı.”

Araştırmacılar, köpeklerin takip edilmesini ve birkaç gece düzgün dinlenemeyen köpeklerin barınaktaki daha sakin noktalara taşınmasını öneriyor. Çalışma Applied Animal Behaviour Science bülteninde yayımlandı.

Utrecht Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz