Bazen Neden Gözümüzün Önünde Yıldızlar Görüyoruz?

0
Görsel: Vecteezy

Muhtemelen sizin de uykuya dalarken gözlerinizin önüne kaleydoskoplardakine benzer desenler geldiği olmuştur. Peki neyin nesi bu ışıklar?

Görmemizi sağlayan şey, ışık fotonlarının gözümüzdeki retinaya çarpması ve enerjilerini dönüştürerek beynin görsel korteksine elektriksel sinyal yollayan nöron adlı beyin hücrelerine ulaşmasıdır. Fakat bazen beynimizin bağlantıları kontrolden çıkar ve “fosfen” tabir edilen hayalet sinyaller yollamaya başlar. Bunlar başınızı çarptığınızda ya da gözlerinizi ovuşturduğunuzda bulanık görmenize yol açan küçük yıldızlardır. Santa Cruz – California Üniversitesinde çalıyan psikolog Jason Samaha, fiziksel kuvvetin de nöronlarımızı sarsarak etkinleşmelerine ve başıboş mesajlar yollamasına yol açabildiğini söylüyor. Fakat fosfenler gözlerimiz kapalı dinlendiğimiz sırada da oluşabiliyor.

Samaha’ya göre bunun nedeni, görsel korteksin daima spontane etkinlikler meydana getirmesi. Bu motiflerin tam olarak nerede oluştuğu bilinmese de, bilim insanları şekillerin gelişigüzel olmadığı görüşünde. Aynı görüntüleri tekrar tekrar görmek, aynı nöronların birlikte tetiklenmesine yol açıyor ve sinirsel bağlantıları güçlendiriyor. Böylece duvarlarda, kapılarda, ağaç gövdelerinde ve hatta ufukta çok sayıda yatay ve dikey çizgi görüyoruz. Bu doğruları görmekle yükümlü hücreler etkinleştikçe, bağlantıları daha da kuvvetleniyor ve uykuya dalmaya çalışırken bu desenleri görme olasılığımız artıyor.

 

Popular Science Türkiye arşivinden.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz