Bebeklerin Rahimde Neden Hareket Etmesi Gerekiyor?

0
Fotoğraf: Adene Sanchez/iStock

Dublin – Trinity College Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, gelişimin ilk dönemleri sırasında rahimdeki hareket eksikliğiyle ilişkilendirilen bazı iskeletsel bozuklukların, hareketin bu gibi hareketsizlik dönemlerinden sonra devam etmesi halinde düzelebileceğini keşfetmişler.

Araştırmacılar bu yeni keşfi, insan emsallerine benzer şekilde gelişen ve gelişim meydana gelirken kolayca görülebilen tavuk embriyolarını kullanarak gerçekleştirmiş. Bulguların insanlarda da geçerli olabileceğine yönelik umut vadeden çalışma, terapi amaçlı müdahaleler açısından önemli sonuçlar barındırabilir.

Araştırma Disease Models and Mechanisms bülteninde yayımlandı.

Bebeklerin rahimde neden hareket etmesi gerekiyor?

Ceninin rahimdeki hareketi, sağlıklı bir hamileliğin normal bir parçasını oluşturuyor. Grubun yaptığı önceki araştırmalar, embriyoda hücre ve dokuları yönlendiren kilit moleküler etkileşimlerin meydana geldiğini ve bu etkileşimlerin hareketle teşvik edilen, işlevsel yönden güçlü ancak yumuşak bir iskelet oluşturma amacı taşıdığını ortaya çıkarmış.

Eğer bir embriyo hareket etmezse, hayati önem taşıyan bir sinyal kaybolabilir veya kazara uygunsuz bir sinyal gidebilir. Bu durum, kolayca kırılan kemiklerin veya anormal eklemlerin gelişimine yol açabilir. Dolayısıyla hareketin azalması veya hareketsizlik, bebeklerde eklem çıkıklığı veya geçici cam kemik hastalığı gibi kemik ve eklemlerin gelişimiyle ilgili sorunlara yol açabilir.

Mevcut çalışmanın ardındaki araştırmacılar, daha önce embriyo hareketinin kısıtlanması halinde hücresel ve moleküler seviyede tam olarak nelerin yanlış gittiğini ortaya çıkarmış ve kemik ile eklemlerin, ne zaman ve nasıl etkilendiğini göstermişler.

Dublin – Trinity College Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz