Besinlerde Birden Fazla Sınıf İz Miktarda Antibiyotik Tespiti

0
Anna Shvets/Pexels

İnsanlardaki sağlık hizmetlerinde ve çiftlik hayvanlarının bakımında yaygın şekilde kullanılan antibiyotikler, iz miktarda ilacın gıda ürünlerine geçmesine yol açıyor. Uzun vadeli tüketim sağlık sorunlarına neden olabiliyor fakat tek seferde birkaç antibiyotikten fazlasını analiz etmek, farklı kimyasal özelliklere sahip olmaları sebebiyle zor. Şimdiyse Journal of Agricultural and Food Chemistry bülteninde bulgularını sunan araştırmacılar, çeşitli gıdalardaki 77 antibiyotiği eş zamanlı olarak ölçmelerini sağlayan bir yöntem geliştirdiklerini bildiriyorlar.

Antibiyotikler, eğer hayvana verilen ilaç ürünler toplanmadan önce yeterli bir süre boyunca bırakılmamışsa et, yumurta ve sütte iz miktarlarda bulunabiliyor. Antibiyotikler ayrıca gübrelenmiş tahıllar, sebzeler ve meyvelerde veya işlenmiş atıksuların uygulandığı ekinlerde de birikebiliyor. Bu besinleri uzun bir süre tüketmek, bakteriyel patojenlerde antibiyotik direncinin artışına veya bağırsak mikrobiyomunda bir dengesizliğe yol açabilir. Ancak gıdalardaki antibiyotiklere yönelik en son gözlem yöntemleri, tek seferde birkaç bileşenle sınırlıydı; genelde de benzer yapılar ve kimyasal özelliklere sahip tek bir antibiyotik sınıfını kapsıyordu. Diğer yöntemlerde ise yumurta veya süt gibi sadece bir tip besinde bulunan birden fazla antibiyotik analiz ediliyordu. Yujie Ben ve meslektaşları, farklı tip besinlerde geniş bir antibiyotik aralığını tespit edebilen, zaman ve maliyet yönünden etkili bir yöntem geliştirmek istemiş.

Araştırmacılar, yedi sınıftan iz miktarda 81 antibiyotiği sebze örneklerine eklemiş ve besinlerden ilaç çıkarmaya yönelik 20 farklı yöntemi test etmiş. Soğukta kurutulmuş, homojen gıda örneklerini asitlenmiş bir asetonitril çözeltisi ile magnezyum sülfat ve sodyum asetat karışımıyla işlemeyi kapsayan yalnızca bir çıkarma işlemi, araştırmacıların 77 antibiyotiği izole etmesine olanak sağlamış. Kullandıkları yöntemin hassas olduğunu ve çeşitli besinlerdeki yüksek antibiyotik seviyelerini doğru şekilde gösterdiğini belirleyen araştırma takımı, yöntemi dükkanlardan alınan buğday unu, koyun eti, yumurta, süt, lahana ve muza uygulamış ve toplamda 10 antibiyotik tespit etmiş. Bunlardan biri olan roksitromisin, altı besin tipinin tamamında iz miktarlarda tespit edilmiş. Araştırmacılar yeni yöntemin, besinlerdeki antibiyotik seviyelerinin anlaşılması, takip edilmesi ve düzenlenmesinde yardımcı olması gerektiğini söylüyor.

Amerikan Kimya Derneği. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz