Betelgeuse’in Sönükleşmesi, Dev Yıldız Lekelerinden Kaynaklı

0
Bir sanatçının kızıl süperdev Betelgeuse tasviri. Bu görüntüde yıldızın yüzeyi, parlaklığını azaltan büyük yıldız lekeleriyle kaplı. Bu gibi yıldızlar, titreştikleri sırada etraflarına düzenli olarak gaz yayıyor ve bu gazlar yoğunlaşarak toza dönüşüyor. MPIA Grafik Bölümü

Betelgeuse yıldızında yakın zaman önce meydana gelen tuhaf sönükleşme, yeni bir çalışmanın öne sürdüğüne göre bu dev yıldızın yüzeyinin en az yarısını geçici biçimde kaplayan lekelerden kaynaklanıyor.

Orion takımyıldızının omzunu meydana getiren Betelgeuse, gökyüzündeki en ünlü ve en tanıdık yıldızlardan birisi. Aynı zamanda en olağanüstü yıldızlardan biri.

Betelgeuse, Güneş’imizden 11 kat daha büyük ve 900 kat daha geniş “kızıl bir süperdev”. Betelgeuse eğer Güneş sistemimizin merkezine getirilseydi Merkür’ü, Venüs’ü, Dünya’yı ve asteroit kuşağını içine alırdı. Tabi bu uzun bir yolculuk olurdu çünkü kendisi Dünya’dan yaklaşık 500 ışık yılı uzakta duruyor.

Yıldızın kabarık durumu, Betelgeuse’in hayatının son aşamalarında olduğunu gösteriyor. Yıldızın hayatı, şiddetli bir süpernova patlamasıyla sona erecek. Bu süperdev, geçtiğimiz sonbaharda önemli oranda sönükleşmeye başlamıştı. Bu yüzden bazı gökbilimciler, yıldızın yakında öleceğini tahmin etmişti.

Fakat Betelgeuse bu bahar geri döndü ve Mayıs ayında olağan parlaklığını yeniden kazandı. Bu parlayan dönüş, yıldızdaki sönükleşmenin toz bulutu sebebiyle meydana geldiğini akla getirdi. Bilim insanları bu toz bulutunun, Betelgeuse’ın ışığının büyük bir kısmını Dünya’ya ulaşmadan engellemiş olabileceğini düşünmüştü. Fakat Pazartesi yayınlanan yeni araştırmada bu sönükleşmenin, Betelgeuse’in kendi tabitına özgü olduğu öne sürülüyor.

Mikel Wall/Space. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz