Beyin, Sahte Koku Sinyaliyle Kandırıldı

0
Beyindeki koku soğancığı. iStock

Bilim insanları, memeli beyinlerinin kokuları nasıl algıladığını ve bir kokuyu binlerce diğer kokudan nasıl ayırt ettiğini daha iyi çözmüş.

New York Üniversitesi Grossman Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde ilk defa, beynin koku işleme merkezinde koku olarak algılanan elektriksel bir imza oluşturmuşlar; üstelik, bu koku var olmadığı halde…

Kokuyu taklit eden bu sinyal insan yapımı olduğundan, araştırmacılar ilişkili sinir sinyalinin zamanlaması ile düzenini değiştirebilmiş ve hangi değişimlerin, farenin bu “yapay kokuyu” doğru şekilde saptama kabiliyeti açısından en fazla önem taşıdığını belirlemişler.

New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi’nde doktora öğrencisi ve çalışmanın baş araştırmacısı olan Edmung Chong, şöyle söylüyor: “Beynin kokuları birbirinden nasıl ayırdığını çözmek karmaşık bir iş. Bunun sebebiyse kısmen, görüş gibi diğer duyulardan farklı olarak; tekil kokuların en önemli yönlerini hâlâ bilmiyor oluşumuz. Örneğin yüz tanımada beyin, insanları gözler gibi görsel ipuçlarına göre tanıyabiliyor; birinin burnunu ve kulaklarını görmese dahi… Fakat beyin tarafından kaydedildiği şekliyle bu ayırıcı nitelikler, henüz her koku için bulunmuş değil.”

New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi/ScienceDaily. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz