Beyindeki Müzik

0

Araştırmacılar müzikal anıların beynin neresinde saklandığını buldular.

Darthmouth’dan bir grup araştırmacı, beynin kulaklardan gelen bilgiyi işleyen işitsel korteksinin müzikle ilgili anıları da sakladığını ortaya çıkardı.

Nature dergisinde yayımlanan “Sessizliğin sesi işitsel korteksi etkinleştiriyor” başlıklı çalışmada, Dartmouthlu ekip, insanların tanıdık müzikleri dinlediği sırada meydana gelen kesintileri işitsel imgelerle, yani anılarla doldurduğunu buldu. İşlevsel manyetik rezonansla görüntüleme (fMRI) sayesinde beyin etkinliğini ölçen araştırmacılar, katılımcıların tanıdık bir şarkıdan kısa süreli parçalar eksiltildiğinde, bunları zihinsel olarak doldurabildiğini kanıtladılar.

David Kraemer

“Müziği tarayıcının (yani fMRI’ın) içindeyken çaldık ve sonra bir sanal ‘müziği sustur’ düğmesine bastık” diyor araştırmanın baş yazarı ve Dartmouth’un Psikoloji ve Beyin Bilimleri Bölümü’nde lisansüstü öğrencisi olan David Kraemer. “İnsanların elinde olmadan müziği kafalarında devam ettirdiğini ve bu süre içinde müzik kesilmiş olsa bile işitsel korteksin etkin kalmayı sürdürdüğünü gördük.

Araştırmacılar, bu bulguların işitsel imgelerle ilgili önceki araştırmaları ileri taşıdığını ve görsel imgelerle ilgili çalışmaları destekler nitelikte olduğunu söylüyor. Tüm bu araştırmalar, beynin duyularla ilgili anılarının bu olayların yaratıldığı beyin bölgelerinde depolandığını gösteriyor. Ancak Darthmouth araştırmacılarının yaptığı, günlük deneyimlerde sıkça karşılaştığımız türden işitsel imgelere yönelik ilk çalışma.

“Kulak aslında şarkıyı duymadığı halde beynin algısal olarak duyuyor olması çok ilginç” diyor araştırmanın eş yazarı ve aynı zamanda Dartmouth’un Psikoloji ve Beyin Bilimleri Bölümünde yardımcı doçent olan William Kelley.

Araştırmacılar, şarkı sözlerinin de müzikal anıların yeniden oluşturulması sırasında beynin farklı işitsel bölgelerini etkilediğini keşfettiler. Eğer enstrümantal bir parça, örneğin Pembe Panter’in müziği yarıda kesilirse insanların işitsel kortekslerinin işleme akışının daha baştaki, daha temel parçaları boşluğu kapatmak için devreye giriyor. Ama sözleri olan parçalarda insanlar işitsel işlem akışının daha gelişmiş parçalarını kullanıyor.

“Bu da hafızamızın odak noktasının şarkı sözleri olabileceğini akla getiriyor” diyor Kraemer.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz