Yaklaşık 2.000 çocuk üzerinde yürütülen bir çalışmada, günde üç saat veya daha fazla süre bilgisayar oyunu oynadığını söyleyen çocukların, dürtü kontrolü ve işler hafızayı kapsayan bilişsel beceri testlerinde hiç bilgisayar oyunu oynamayan çocuklara göre daha iyi performans gösterdiği bulunmuş. Üç gün önce JAMA Network Open bülteninde yayımlanan çalışmada, ABD Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Enstitüsü (NIDA) ve ABD Ulusal Sağlık Enstitülerine bağlı diğer kuruluşlarca desteklenen ve halen devam etmekte olan Gençlerdeki Bilişsel Beyin Gelişimi (ABCD) Çalışması’ndaki veriler analiz edilmiş.
NIDA Başkanı Dr. Nora Volkow “Bu çalışma, bilgisayar oyunu oynamak ile beyin gelişimi arasındaki bağlantıları giderek daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor” diyor. “Birçok çalışmada bilgisayar oyunları, davranış ve zihin sağlığı problemleriyle ilişkilendirilmişti. Yeni çalışmada ise bu popüler uğraşın bilişsel faydalar taşıyabileceği ileri sürülüyor. Konunun daha fazla incelenmesi gerekiyor.”
Video oyunları ile bilişsel davranış arasındaki bağlantı bazı çalışmalarda incelense de, bu bağlantıların altında yatan nörobiyolojik işleyişler çok iyi anlaşılmış değil. Sadece bir avuç kadar nörogörüntüleme çalışmasında bu konu ele alınmış. Söz konusu çalışmalardaki örnek boyutu ise ufak kalmış (80’den az).
Araştırmacılar, yeni çalışmada günde üç veya daha fazla saat bilgisayar oyunu oynadığını söyleyen çocukların, kendilerine verilen her iki bilişsel görevde de hiç oyun oynamayan çocuklardan daha hızlı ve daha isabetli sonuçlar elde ettiklerini keşfetmiş. Bilim insanları ayrıca bu iki grup arasındaki bilişsel işlevde gözlenen farklılıklara, beyin faaliyetindeki farklılıkların da eşlik ettiğini bulmuş. Fonksiyonel MRI beyin görüntülemesiyle yapılan analizlerde, günde üç veya daha fazla saat bilgisayar oyunu oynayan çocukların dikkat ve hafıza ile ilişkili beyin bölgelerinde (oyun oynamayan çocuklara kıyasla) daha yüksek beyin faaliyeti olduğu saptanmış. Ayrıca günde en az üç saat bilgisayar oyunu oynayan bu çocukların bilişsel yönden daha zorlu işlerle ilişkili frontal beyin bölgelerinde daha fazla beyin faaliyeti ve görmeyle ilişkili beyin bölgelerinde ise daha düşük beyin faaliyeti olduğu belirlenmiş.
Kaynak: ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri. Çeviren: Ozan Zaloğlu.