Dünya’nın 360 derecelik bir dönüşü tamamlaması ne kadar sürüyor? Görünüşe göre pek 24 saat değil; kesin olarak, 23 saat 56 dakika.
Güneş’in gökyüzünde tam aynı noktaya ulaşması için, Dünya’nın 1 derece fazla dönmesi lazım.
İnsanlar günleri bu şekilde ölçmeyi seçmiş: Dünya’nın kesin dönüşüyle değil; Güneş’in gökyüzündeki konumuyla.
Teknik olarak, iki farklı gün tipi bulunuyor. 360 derecelik bir dönüşün tamamlanmasıyla ölçülen gün, yıldızlara göre gün şeklinde adlandırılıyor.
Fakat Güneş’in konumuna dayalı olan bir güne ise güneş günü deniyor. Bu gün, diğer günden dört dakika daha uzun ve alışık olduğumuz o düz 24 saati meydana getiriyor.
Japonya uzay ajansında (JAXA) çalışan gezegen bilimci James O’Donoghue, “Çünkü Güneş’in etrafında, güneş gününün 24 saat sürdüğü bir yörüngede dönüyoruz” diyor.
“Eğer Güneş’in etrafında dönmeseydik, her iki gün de aynı olurdu.”
Bu durumu açıklamak için aşağıdaki canlandırmayı yapmış.
Takvimlerimizde güneş günleri kullandığımızdan, bir yılda 365 gün sayıyoruz. Fakat Dünya aslında bir tam dönüşü (yıldızlara göre gün) yılda 366 kez tamamlıyor.
O’Donoghue, bu iki tip gün arasındaki farklılığın, Dünya’nın dönüşünü kıyaslarken arka planda hangi nesneyi seçtiğimize bağlı olduğunu söylüyor. Güneş’in konumuna göre gerçekleşen bir tam dönüş, bir güneş günü oluyor. Gördüğümüz tüm diğer yıldızlara göre gerçekleşen bir tam dönüş ise yıldızlara göre gün oluyor.
Eğer yıldızlara göre olan günü kullansaydık, “Güneş her gün yaklaşık dört dakika daha erken doğardı” diyor O’Donoghue. “Altı ay sonra Güneş, 12 saat erken doğardı.”
Şöyle ekliyor: “Günlük ritmimizi yıldızlara değil, Güneş’e bağlamaya karar vermişiz. Aslında yıldızlar, seçimimiz yüzünden her gün yaklaşık dört dakika daha erken doğuyor.”
Morgan McFall-Johnsen/Business Insider. Ç: O.