Bilim İnsanlarını Şaşkına Çeviren Denizanası

0

Nadir bulunan gizemli denizanası, bir naylon torba ile bir hayaletin kesişim noktası gibi görünüyor.

JESS ROMEO

Deepstaria denizanası; Drakula ve Jacob Marley’in hayaletiyle beraber, “Penceremin dışında sessizce dolandığını görmek istemediğim hayaletimsi şeyler” listesinde yer alıyor. Fakat keşif gemisi Nautilus‘daki bilim insanlarına göre, bu hayaletimsi denizanasını görmek bir sevinç kaynağı. Ayrıca, büyük oranda bilinmeyen bir türü kendi doğal yaşam alanında belgelemek için de bir fırsat.

Deepstaria ismini taşıyan bu denizanası, gizemli olduğu kadar nadir de. Şekil değiştirebilen bu canlının vücudu, muazzam bir çöp torbası ile hayaletimsi bir abajur arasında bir yerde duruyor. Araştırmacılar geçen hafta uzaktan kumandalı bir araç yardımıyla bu sıradışı denizanasının videosunu kaydetmişler.

Videodaki denizanası, kabaca bir çöp kutusu boyutunda. Denizin derinliklerinde yaşayan bu denizanasının dokunaçları yok ve görüntüsü de ince, zarımsı bir zile benziyor. Yakından bakınca, yapısal destek sağlayarak vücuda besin ulaştıran ve kanallardan meydana gelen geometrik bir ağ dokusunu görebiliyorsunuz. Wired dergisi, 2015 yılında kendisine “uçan battaniye” adını vermiş.

Eğer açıklığa kavuşmadıysa diye belirtelim; Deepstaria ilginç bir canlı. Bu videonun en keyifli yanı, takımın neye baktığını çözmeye çalıştığını duymak. Bir bilim insanı “Ne düşünüyor o?” diyerek düşünceye dalarken, kamerayla hayvanın pembe, tombul, beyin benzeri bölgesine (aslında bunlar gonad) yakınlaştırma yapıyor. “Biz ne düşünüyoruz?” diye cevap veriyor iş arkadaşı.

Takım, hayvanın perili bir naylon torba gibi inip çıkmasını, buruşmasını ve aniden üzerlerine gelmesini izliyor. Fakat bilim insanları için videoyu bu kadar değerli kılan şey, bu hiptonize edici hareketler değil.

Önceki keşif seferlerinde çalışmış bir mühendis olan Brennan Phillips, bu videonun; denizanasını kendi doğal ve rahat halinde gözlemleme fırsatı sunan nadir bir örnek olduğunu söylüyor. Deepstaria, normalde (Phillips’e göre neredeyse her zaman) baş aşağı duran bir kova şekline sahip ve avlanmak için geziniyor (videonun ilk 40 saniyesinde bu şekil görünüyor).

Uzaktan kumandalı araç yakına gelene kadar, denizanasının davranışları aynıymış Philips’e göre. Videonun geri kalanında yaptığı kıvrılma hareketleri, aslında uzaktan kumandalı aracın iticileri yüzünden.

Okyanusun derinliklerinde yaşayan bu denizanalarının içerisinde, genelde otostop yapan bir izopod (kabuklu bir hayvan türü) bulunuyor. Evet; denizanasının içerisindeki açık kırmızı kütle aslında canlı. Ayrıca, tespih böceğinin uzaktan bir kuzeni.

Deepstaria ve bu “izopod sakini”, bir çeşit simbiyotik ilişki sürdürüyor olabilir. Denizanası, izopoda koruma ve besin kırıntısı sağlıyor. Denizanasının ne elde ettiği ise belli değil.

Şu an sadece iki Deepstaria türü bulunuyor: Bunlar ise Deepstaria enigmata ve Deepstaria reticulum. Beslenme alışkanlıkları, davranışları veya dağılımları hakkında pek bir şey bilinmiyor. Belki de bu bilim insanları, derinleri araştırmaya devam ettikçe bazı cevaplar bulacak.

“Denizin derinlikleri, uzun zamandır yeterince araştırılmış değil” diyor Phillips. “Aslında burası, incelenmeyi bekleyen bir kitap gibi.”

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz