Bir Algoritma, Ağır Silahların Nereden Ateşlendiğini Tespit Edebilir mi?

0

Savaş, göze çarpmayan bir olgu değildir. Savaşın ardında bıraktığı hasar görmüş binalar, yerinden sökülmüş ağaçlar, yok edilmiş araçlar ve toz yığını gibi izler, bölgeyi anında katlanılmaz bir yere çevirir. Ağır silahların nasıl kullandığını bildiğimiz ve arkasında bıraktığı izleri görebildiğimiz düşünülürse, acaba bu mermilerin nereden geldiğini öğrenme imkanımız da olabilir mi? Rudiment adlı bir insan hakları organizasyonu tarafından yaratılan Artillery Crater Analysis and Detection Engine (ARCADE) (Ağır silah analiz etme ve bulma motoru) programı tam da bu işi yapmak için var.

Projenin ortaya çıkış fikri doğu Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş alanında bulunan çukurları inceleyen bağımsız grup Bellingcat’ten gelmiş. Bir ağır silahın nereden atıldığını tespit edebilmenin en iyi yolu, uzman kişinin, silahın oluşturduğu çukurun içine girip keşif yapmasından geçer. Ancak bu yol hem insan gücü gerektirir hem de riskli bir iştir. Çünkü çukurda bulunan ve patlamamış kalıntılar tekrar aktif hâle gelebilir veya çukur aktif bir savaş alanının içinde yer alıyorsa tekrar vurulma riskini barındırır. Çukurun içinde olmadan da bir dereceye kadar değerlendirmeler yapılabilir ancak her çukura sırasıyla bunu yapmak gerçekten zor bir iştir.

ARCADE bu işi olabildiğince otomatik hâle getirmeyi amaçlayan bir sistem. Bu proje için geliştiriciler, kamuoyuna açık görüntülerden faydalanmayı ve sistemin dağıtımının bedava ve kullanım açısından kolay olmasını amaçlıyor. Çalışma prensibi ise şu şekilde: Çukurlarla dolu bir alanın fotoğrafını önce gri ölçek görüntü hâline getiriyor. Daha sonra fotoğrafta bulunan çukurların yerlerini belirleyip, merkezlerini işaretliyor. Daha sonra ise çukurun merkezine bir yön işareti yerleştirmeye çalışıyor.

Şu anda olduğu haliyle, sistem çukurları bulmada gayet iyi hatta savaş çukurlarına benzeyen ancak aslında onlardan biri olmayan yerleri de gösteriyor. Sistem hâlâ geliştirme aşamasında ve Rudiment sistemi geliştirmek adına University of Bradford’ın Görsel İşlem Merkezi ile birlikte çalışıyor. Bu sistem savaş alanındaki komutanlara topların nereden atıldığını söylemesi için geliştirilmedi. Bu sistemin amacı savaşlar hakkında gerçekleri bilmek isteyen insalara ve habercilere bilgi sağlamak amacıyla geliştirildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz