Bir Araştırma Beynimizin Çok İşlemleri Nasıl Yürüttüğünü Gösteriyor!

0

attention4b

Yemek pişirirken bir yandan ertesi günün toplantı planını hazırlıyor, bir yandan da Paul Simon dinliyorken o sırada çoklu işlem yaptığınızı düşünüyorsunuz. Peki beyninizin içerisinde aslında neler oluyor? Aslında beyniniz ne üzerine yoğunlaşıyor? Bu büyük bir gizemdi, geçtiğimiz günlere kadar. New York Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının yürüttüğü çalışmada, beynimizin talamik retiküler çekirdeğinin (TRN) bu görevi üstlendiği anlaşıldı.

Üniversites’de çalışmakta olan Michael Halassa konu hakkında şunları söylüyor, “beynimizde şimdiye kadar keşfedilmemiş bir istasyon keşfettik. Şimdi ise otizm sahibi bireylerde bu kısmın nasıl işlediğini bulmak istiyoruz.”

Bir seferde birden fazla şey yapmak günlük hayatta çok büyük öneme sahip. Ancak beynimiz gün içerisindeki bazı anlarda uyartı bombardımanına tutuluyor ve bu zamanlarda yaptığımız işe konsantre olmamız da zorlaşıyor. Bilim insanları yıllardır bu durumun farkında ancak nasıl işlediğini ve beynin hangi kısmında işlendiğini bilmiyorlardı.

1980’lere geri döndüğümüzde, Francis Crick beyinde böyle bir bölgenin olduğunu ve o bölgenin bu işlemleri kontrol ettiğini önermişti. Elbette elinde bir kanıt yoktu. NYU ekibi ise Francis Crick’in bu teorisini test etme imkanı buldu. Deney fareler üzerinde gerçekleştirildi. Ekip farelere ışığa ve sese tepki vermeyi öğrettiler. Öğrettikten sonra da bu iki uyartıyı birlikte vermeye başladılar ve tepkileri beyindeki yansımalarını kafalarına yerleştirdikleri elektrotlar ile gözlemlediler.

attention7_0

İncelemeler esansında ışık ve sesten sadece birisine tepki veren farelerin TRN bölgelerinin son derece aktif olduğu görüldü. Sonraki aşamada beyindeki prefrontal korteks bölgesini lazer yardımı ile susturdular ve TRN aktivitesini ölçtüler. Ancak ortada ölçecek bir aktivite yoktu. Ekip, prefrontal korteksin uyartıları depoladığına, TRN’nin ise bu uyartılardan hangilerini değerlendireceğine, hangilerini baskılayacağına karar verdiği sonucuna ulaştılar.

Bazı insanların birden fazla işi bir arada yapmasına imkansız gözü ile bakılıyor. Özellikle de konsantrasyon sıkıntısı çekenler için bir işi bile yapmak daha da zor oluyor. Ancak ekip, araştırmaları ile bu sorunlara son verebilecek yöntemler geliştirmeyi planlıyorlar.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz