İçinde bulunduğumuz COVID-19 salgını, halk sağlığına yönelik endişelerde haklı olarak öncelik kazansa da; mevsimsel grip her yıl dünya çapında yüz binlerce ölümle bağlantılı olmaya devam ediyor. Şimdiyse bilim insanları, evrensel bir grip aşısı hazırlamaya bir adım daha yaklaştıklarını düşünüyorlar.
Böyle bir aşı, sürekli mutasyon ve evrim geçirerek bugün sahip olduğumuz grip aşılarının menzilinden kaçan geniş çeşitlilikteki virüs suşuna karşı uzun vadeli koruma sağlayabilir. Bunun gibi bir aşımızın olması, halk sağlığında büyük bir farklılık yaratabilir. Pek çok araştırma takımı da böyle bir aşı yapmaya çalışıyor.
Araştırmacıların geliştirdiği yeni bir çözüm ise, aşının güvenliğini değerlendirmek üzere tasarlanan insan deneylerinin ilk aşamasını geçtiğimiz günlerde tamamlamış. Üstelik aşı, testi büyük bir başarıyla geçmiş. Örnek boyutu her ne kadar ufak olsa da (sadece 65 kişi); araştırma, uzun vadeli bir hayat kurtarıcı olması umulan aşı çalışmalarında ümit verici bir başlangıç niteliğinde.
ABD’nin New York şehrindeki Mount Sinai Tıp Fakültesi’nde çalışan mikrobiyolog Florian Krammer şöyle aktarıyor: “Yeni ortaya çıkan herhangi bir inflüenza virüsünün alt tipine veya suşuna karşı koruma sağlayabilecek geniş bir bağışıklık ile sonuçlanan bir inflüenza virüsü aşısı, salgın hazırlığını önemli oranda iyileştirecek ve bugün COVID-19’da olduğu gibi gelecekte inflüenza salgınlarıyla yaşayacağımız sorunlardan kaçınmamızı sağlayacaktır”
“Bizim hazırladığımız kimerik hemaglutinin aşısı, dolaşımdaki virüs suşlarıyla sık sık uyuşmayan ve bu sebeple etkisi düşen geleneksel aşılar karşısında önemli bir ilerleme niteliği taşıyor. Buna ek olarak insanlara her yıl yeniden aşı yapılması, büyük ve pahalı bir girişim.”
David Nield/ScienceAlert. Ç: O.