Birleşik Devletler Sularında Görüntülenen Dev Kalamar

1

SARA CHODOSH

Şu ürkütücü ama güzel videoya bir bakın.

1877 yılında Newfoundland Adası’nda bulunan dev bir kalamara ait gravür / Wikimedia Commons

Okyanusun derinliklerinde yüzen bütün yabani canlılar arasında, muhtemelen en fazla şeyi dev kalamar hakkında duymuşsunuzdur; bu canlı, gerçek efsanelere yüzyıllar boyunca ilham vermişti. Fakat bütün o duyduklarınıza rağmen, aslında bu dev kafadanbacaklılar hakkında pek bir şey bilmiyoruz.

Dev bir kalamara ait ilk fotoğraflar, henüz 2004 yılında çekilmişti. Araştırmacıların bu kalamardan birini faaliyet halindeyken kaydetmesi ise, neredeyse on yıl önce mümkün olmuştu. Fakat geçen hafta ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nde (NOAA) çalışan ve Meksika Körfezi’nde bir keşif görevi yapan araştırmacılar, ilk defa ABD sularında dev bir kalamarın görüntülerini kaydettiler.

Yukarıdaki video, denizin derinliklerindeki yaşama ait pek çok görüntü gibi kısa ve esrarengiz. ‘Kafasız tavuk canavarlar‘, iki popolu balık ve diğer görkemli hayvanlar bize tuhaf geliyor çünkü biz karadaki yaşama alışmışız. Ancak yüzeyin binlerce metre altında, bu canlılar normal olanlar. Dev kalamar gibi, son derece karanlık ve basınçlı bir ortamda yaşamaya uyum sağlamışlar.

 

Bu kalamar, kameraya kafası dönük şekilde geliyor; bu yüzden kendisinin tam olarak ne kadar büyük olduğunu söylemek zor. NOAA araştırmacıları, kalamarın 3 ila 3.6 metre uzunluğunda olduğunu düşünüyor. Kendisi, dev kalamarların dünyasında minik bir genç. Yetişkinler ise 13 metre gibi şaşırtıcı bir boya erişebiliyorlar. Bu miktar, ortalama boya sahip yediden fazla yetişkini üst üste koymak gibi.

Kalamar kısa süreliğine görünüp kayboluyor fakat deniz biyologlarına, daha fazla görüntü çekme konusunda biraz umut verip yol gösteriyor. Araştırmacıların kullandığı derin deniz keşif aracı olan Medusa, gizli şekilde çalışıyor; diğer ROV’ların (uzaktan kumandalı su altı aracı) okyanus derinliklerinde kullandığı parlak ışıklar kendisinde mevcut değil. NOAA biyologlarına göre de bu işin böyle yapılması gerekiyor çünkü daha önce Meksika Körfezi binlerce kez incelenmiş ancak hiç dev kalamar bulunamamış. Bu dev canlıyı ise sadece beş defa konuşlandıktan sonra bulmuşlar. Bu durum, bu benzersiz yöntemin çözüm olabileceğini akla getiriyor. Elbette kalamarın sadece bir defa görülmüş olması, şansa atfedilebilir. Ümit edelim ki, yakın zamanda bolca dev dokunaç görüntüsü gelsin.

Düzeltme: Dün yanlışlıkla kalamar yerine ahtapot yazılmıştı.

 

 

 

 

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz