Böceklerde Daha Önce Bilinmeyen Zıplama Davranışı

0
Fotoğraflar: Matt Bertone ve Adrian Smith

Bir araştırma takımı, böcek larvalarında ilk defa görülen bir zıplama davranışı keşfetmiş. Üstelik bu davranışın başka türlerde de olduğunu gösteren bulgular var. Davranış daha önce fark edilmemiş.

Daha önce kayda geçmeyen bu davranış, çizgili yassı kabuk böceğine ait bir türün (Laemophloeus biguttatus) larvalarında görülüyor. Larvalar havaya zıplayabiliyor ve her bir larva, ileri atıldığı zaman kıvrılıp çember halini alıyor. Sıçramaları benzersiz kılan şey ise larvaların bu hareketin üstesinden gelebilmeleri.

Keşfin anlatıldığı makalenin eş yazarı ve North Calorina Eyalet Üniversitesindeki Bitki Hastalıkları ve Böcek Kliniğinin müdürü Matt Bertone, “Zıplama, böcek türlerinin larvalarında son derece nadir görülüyor” diyor. “Sıçramaları gerçekleştirdikleri mekanizma, daha önce herhangi bir böcek larvasında kaydedilmemiş.”

Şaşırtıcı sıçramalar gerçekleştirebilen başka böcek türleri olsa da, bu böcekler “mandal aracılı yay tahrik mekanizması” adı verilen bir şeye bel bağlıyor. Bu durum, böceklerin kuvvet uyguladıkları zaman aslında vücutlarının iki kısmını birbirine tutturarak önemli miktarda enerji biriktirdiği anlamına geliyor. Böcek daha sonra bu iki kısmı birbirinden ayırıyor ve tüm o enerjiyi tek seferde bırakarak, kendisinin zeminden sıçramasını sağlıyor.

L. biguttatus’u böylesine dikkat çekici yapan şey ise, söz konusu sıçramaları vücudunun iki parçasını birbirine tutturmadan gerçekleştirmesi” diyor Bertone. “Bunun yerine, potansiyel enerjiyi biriktirirken ayaklarındaki pençelerle zemini kavrıyor. Bu pençeler zemini tutmayı bıraktığında, potansiyel enerji de kinetik enerjiye dönüştürülüyor ve böceği havaya fırlatıyor.”

Bulgular PLOS ONE bülteninde sunuldu.

 

 

 

 

Yazar: Matt Shipman/North Carolina Eyalet Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz