Yeni ve çarpıcı bir görselleştirme, yeni koronavirüsün yayılımını önlemek için yüz maskesi giymenin neden önemli olduğunu gösteriyor.
Görselleştirmenin ortaya çıkardığı üzere maske olmadığında, öksürük sırasında çıkan su damlacıkları 3.7 metreye kadar gidebiliyor. Fakat maske olduğu zaman, bu mesafe en iyi durumlarda birkaç santimetreye iniyor.
Bugün Physics of Fluids bülteninde tarif edilen bu canlandırma, potansiyel olarak bulaşıcı damlacıkların yayılımını durdurma konusunda bazı kumaş maskelerin de diğerlerinden daha fazla işe yaradığını ortaya seriyor.
Çalışmanın baş yazarı, Florida Atlantik Üniversitesi Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünde yardımcı profesör olan Siddharta Verma şöyle aktarıyor: “Çalışmamızda kullandığımız görseller, sosyal mesafe ilkelerinin ve yüz maskesi kullanma önerilerinin ardındaki mantığı halka iletmeye yardımcı olabilir.”
Araştırmacıların keşfettiğine göre yapay öksürükler, maske olmadığı zaman 50 saniyede 3.5 metre uzağa gidiyor. Yorgan yapımında kullanılan pamuk kumaştan oluşturulmuş iki katmanlı ev yapımı maske, en iyi korumayı sağlıyor. Fakat burun ile kumaş malzemenin arasındaki boşluktan biraz sızıntı olabiliyor. Yapay mankene bu maske takıldığında, damlacıklar surattan sadece yaklaşık 1 cm uzağa gitmiş. Eczanelerde satılan koni biçimindeki maske de iyi koruma sağlamış ve damlacıklar surattan 20 cm civarı uzaklaşmış. Fakat elastik tişört malzemesinden yapılan tek katmanlı bandana ve katlanmış peçete en az korumayı sunmuş.
Rachael Rettner/Live Science. Ç: O.