Yukarıdaki desenli görüntüye bakın. Ekran sabit olduğunda, tasarım hareketsiz duruyor. Fakat ekranı çok hafif şekilde bile kaydırdığınızda veya fiziksel olarak hareket ettirdiğinizde, dekoratif görüntü hız kazanıyor.
New York’taki SUNY Downstate Tıp Merkezi’nde sinirbilimci olan Stephen Macknik; bu aldatıcı dinamizmin, hareket eden bir dünyaya zihinsel şekilde odaklanmaya çalışmamızdan kaynaklandığını söylüyor.
Gözlerimiz bir şeye yoğunlaştığında, mikro seğirmeler olarak bilinen ve beyni harekete karşı uyaran ufak kıpırtılar meydana getiriyorlar. Açık bir şeklin koyu bir şekle karşılık geldiği yukarıdaki görüntü, bu durumu taklit ediyor. Ayrıca iç kısımdaki her çember, dışındakiyle kıyaslandığında 90 derece dönmüş halde duruyor. Bu durum, içteki ve dıştaki çemberlerin zıt yönlerde titreşmesine sebep oluyor.
Hiç durmayan mikro seğirmelerimiz, zıtlık oluşturan bu renkleri faaliyet şeklinde algılıyor ve hareket tespit eden sinirler aracılığıyla bu bilgiyi beyinlerimize gönderiyor. Beynimiz, bu mikro seğirmeleri doğal şekilde bastırıyor fakat hareket sinyallerini koruyor. Bu yüzden kendinizi, sonu gelmeyen bir sahte akım görüntüsüne bakarken buluyorsunuz. Tabii ki bunu sona erdirmek için ekranı sallamayı bırakabilirsiniz.
Sara Kiley Watson/Popular Science. Ç: O.