Bu İlaç, Farelerde Yaşa Bağlı Bilişsel Zayıflamayı Günler İçinde Tersine Çeviriyor

0
Bir ISRIB molekülünün kiro-elektron mikroskobundaki görüntüsü. Adam Frost laboratuvarı

San Francisco California Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışmaya göre; deneysel bir ilacın sadece birkaç doz uygulanması, farelerin hafızası ile zihinsel esnekliğinde yaşa bağlı gerçekleşen zayıflamaları tersine çevirebiliyor. ISRIB adı verilen bu ilacın, yapılan laboratuvar çalışmalarında travmatik beyin hasarından aylar sonra hafıza işlevini geri getirebildiği, Down Sendromu’ndaki algısal bozuklukları tersine çevirebildiği, gürültüyle ilişkili duyma kaybını önleyebildiği, belirli tip prostat kanserleriyle savaşabildiği ve hatta sağlıklı hayvanlarda algı seviyesini artırdığı halihazırda gösterilmiş.

Geçen hafta açık erişimli eLife bülteninde yayımlanan bu yeni çalışmada araştırmacılar, yaşlı farelerde gençlere özgü algısal kabiliyetleri hızlı şekilde geri getirebildiklerini gösteriyorlar. Üstelik bu duruma, beyin ve bağışıklık hücrelerinin yenilenmesi de eşlik ediyor. Hücre yenilenmesi, beyin işlevlerinde görülen bu iyileşmenin açıklanmasına yardımcı olabilir.

Sinirbilimci Susanna Rosi, “ISRIB’in bu son derece hızlı etkileri, yaşa bağlı algısal kayıpların önemli bir parçasına; daha kalıcı nitelikli bozulmalardan ziyade, bir çeşit geri döndürülebilir ‘tıkanıklığın’ sebep olabileceğini gösteriyor” diyor.

Biyokimya ve biyofizik profesörü Peter Walter şöyle söylüyor: “Elde edilen veriler, yaşlanan beynin yaygın şekilde varsayıldığı üzere asli algısal kapasiteleri kalıcı biçimde kaybetmediğini; bu algısal kaynakların halen mevcut olduğunu fakat bir şekilde, hücresel stresin oluşturduğu fasit bir daireyle tıkandığını akla getiriyor. ISRIB ile yaptığımız çalışma, bu döngüyü kırmanın ve zaman geçtikçe duvarla çevrilen algısal kabiliyetleri geri getirmenin bir yolunu gösteriyor.”

Nicholas Weiler/San Francisco – California Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz