Concetta Antico bir yaprağa baktığında gördüğü renk sırf yeşil değil. “Kenarlarındaki gölgelerde turuncu, kırmızı ya da mor görüyorum. Sizin koyu yeşil gördüğünüz yerde de menekşe rengi, turkuaz ve mavi,” diyor sanatçı. “Renkli bir mozaik gibi.”
Ressam olan Antico bir tetrakromat, yani gözlerinde rengi algılayan reseptörlerin sayısı çok daha fazla. Asıl fark, Antico’nun gözündeki konilerde. Bunlar, gözümüzde yer alan ve ışığın belli dalga boylarını emerek beyne ileten yapılar. Normal bir insanda üç tür koni var ve bunlar yaklaşık bir milyon renk görmemizi sağlıyor. Fakat Antico’nun gözündeki dördüncü koni, onun normal bir insanın göremediği tahminen 100 milyon renk nüansını algılamasına yol açıyor. “İnsanların bu kadar az renk görmesi beni şaşırtıyor,” diyor Antico.
Tetrakromatlık genetik bir durum ve X kromozomundaki bir mutasyondan kaynaklanıyor. X kromozomundaki mutasyonlar insanın algılayabildiği renk sayısını artırıp azaltabiliyor. Erkeklerde sadece bir X kromozomu var ve gözünüzde üç değil dört tür koni olması için, iki X kromozomunda da mutasyon olması gerekiyor. Bu yüzden de teoride sadece kadınlar tetrakromat olabiliyor.