Stanford Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı ürettikleri, elektromanyetik dalgalar yayan yeni alet ile kanserin teşhisine yardımcı olmak istiyorlar. Ekip yer altındaki metal olmayan patlayıcıları bulmayı sağlayan alt üreten Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı’ndan (DARPA) esinlendiler.
Bu alet yer altına yolladığı ultrasonik dalgalar ile orada neler var olduğunu tahmin edebiliyor çünkü her maddenin farklı derecelerde dalga soğurma miktarları var. Alet bu miktarlara göre maddeleri birbirinden ayırt edebiliyor. Bu sayede plastik patlayıcılar bile bulunabiliyor.
Ancak dalgaların havada kaybolması büyük bir problem. Eğer siz anneye karnındaki bebeği göstermek için kullandığınız ultrason cihazı ile bu aramayı yaparsanız muhtemelen başarısız olacaksınız çünkü yeterince dalga yansıması alamayacaksınız. Bu yüzden DARPA’da çalışan araştırmacılar daha hassas ultrasonik dalgalar gönderen aletler geliştirdiler. Böylece dalgalar havaya da takılmıyordu.
“Bizim de tam olarak yaptığımız bu” diyor araştırmanın baş yazarlarından Amin Arbabian. Ekip bu cihazın medikal çalışmalar için de kullanılabileceğini düşünüyor. Bu mantıkla çalışan bir alet kullanılarak vücudun herhangi bir noktasındaki kanserin teşhis edilebilir olduğunu ekliyorlar. Elbette cihazda bazı değişikliklerin yapılması gerekiyor. Mesela normalde bomba bulmak için kullanılan cihaz son derece sıcak oluyor ve insan vücudunda bunu denemek hasta için işkence olur.
Ekip bir alet geliştirmişler ve gerçek tümörlerin teşhisi için denemelere başlamış. İlk denemelerde aletin vücuttaki diğer kitleleri de başarılı bir şekilde tespit edebiliyor. Ancak şimdilik insan üzerinde denenmedi. Ekip sonraki aşamada insanlar üzerinde kitle tespiti için bu aleti test etmeyi düşünüyor.