Burundan Uygulanan Grip İlacı, Faz 1 Çalışmasında Güçlü Bağışıklık Yanıtı Sağlıyor

0
Grip virüsünün 3 boyutlu örneği. Görüntü: iStock

Burun içerisine tek doz halinde uygulanan deneysel bir grip aşısı, Journal of Clinical Investigation yayımlanan Faz 1 çalışmasına göre güvenli olmasının yanısıra uzun süreli bir bağışıklık tepkisi de meydana getiriyor. Ad4-H5-VTN adı verilen aşı, antikorları hemaglutinine karşı mahmuzlamak üzere tasarlanmış rekombinant, çoğalmalı bir adenovirüs aşısı (hemaglutinin, insan hücrelerine tutunan inflüenza virüslerinin yüzeyindeki bir protein).

Araştırma aşamasında olan aşı, ABD’li Emergent Biosolutions şirketi tarafından geliştiriliyor. Aşı, yapılan çalışmada burun içi şeklinde 28 deneğe, ağızdan alınan bir kapsül şeklinde 10 deneğe ve bir bademcik sürüntüsü yoluyla 25 deneğe uygulanmış. Yaşları 18 ila 49 arasında değişen denekler, sağlıklı erkekler ile hamile olmayan kadınlardan oluşuyor.

Aşının burun içi ve bademcik sürüntüsü şeklinde uygulandığı deneklerdeki H5’e özgü etkisiz hale getirici antikor (EHGA) seviyeleri, aşı kapsülünü ağızdan alan gruba kıyasla önemli ölçüde daha yüksek olmuş. Viral DNA, aşının burun içine uygulandığı katılımcılarda iki ila dört hafta boyunca dökülmüş fakat virüs, ortalamada sadece bir gün üreyebilmiş. Katılımcılarda, H5’e özgü CD4+ ve CD8+ T hücresi tepkilerine yönelik kanıtlar görülmüş. Burun içi aşı uygulanan gönüllüler, aşılamadan sonraki 26. haftada da yüksek seviyede serum EHGA’sı taşıyormuş ve bu seviye, aşının burun içerisine tek doz halinde uygulanmasından sonraki üç ila dördüncü yılda aynı kalmış. Virüs dökme süresi, 26. haftada görülen yüksek ölçekli EHGA yanıtıyla bağlantı sergilemiş. Burun içerisine uygulanan aşı, buna ek olarak burun, ağız ve rektum bölgesinde mukozal bir antikor yanıtına da sebep olmuş.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri/Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz