Bütün Gün Batımları Yeşil Bir Parıltıyla Bitiyor. Peki Onu Görmek Neden Çok Zor?

0
Yakalaması zor yeşil parıltı. Nigella Hillgarth

Bütün gün batımlarının sonu yeşildir. Onu yakalayın yakalayabilirseniz. Yeşil parıltı şeklinde adlandırılan şeyin hikayesi, şu soruyu cevaplamakla başlıyor: Gökyüzü neden mavidir?

Güneş ışığı, görünebilir tüm renkleri içerir ve bu renklerin her birinin kendi dalga boyu var. Işık, tepe ve çukurların olduğu dalgalar halinde yayılarak ilerler; dalga boyu, bu tepeler arasındaki uzaklıktır. Dalga boyu ne kadar kısa olursa, dalgalar o kadar dik olur. Üç ana görsel renkten (mavi, kırmızı ve yeşil) mavi rengi, en kısa dalga boyuna sahiptir; kırmızı ise en uzun. Güneş ışığı Dünya’ya geldiğinde, mavi ışığın sarp dalgaları yüzünden; havadaki parçacıklar bu ışığı neredeyse tamamen dağıtır ve gökyüzü, gök mavisi rengine döner. Geriye kalanlar ise bir araya gelerek, Güneş’in sarı parıltısını meydana getirir.

Gün batımında, renkler değişen oranlarda kaybolur. Güneş gözden kaybolmadan hemen önce, kırmızı ışığın sığ dalgası; ışığın üstten geçip gözlerinizi ıskalamasına yol açar. Daha dik dalgaboyu olan yeşil, bir saniye için bile olsa geriye kalan tek renk olur.

Yeşil parıltı, her akşam gerçekleşebilir fakat onu görmek zordur. Nem ve kirlilik gibi atmosferik koşullar, bu yeşil ton gözlerimize ulaşmadan önce onu bükebilir ve saptırabilir. Genelde en iyi şansı, kıyıdaki berrak bir akşamda elde edersiniz.

Mark D. Kauffman/Popular Science. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz