Çekici Olmak İş Bulurken İşe Yarayabilir. Peki Çekici Olmayanlar Ne Yapmalı?

0
Fotoğraf: René Ranisch/Unsplash

Güzel insanların işe alınması, daha iyi performans değerlendirmelerine tabi tutulması ve daha yüksek ücret kazanması daha muhtemel; fakat Buffalo Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre bunun sebebi, sadece iyi görünmeleri değil.

Personnel Psychology bülteninde çıkacak olan çalışma, kısa süre önce çevrim içi yayımlandı. Çalışmada meslekler çapında bir “güzellik primi” bulunduğu keşfedilirken, bu durumun sebeplerinden birinin de güzel insanların, dünyanın kendi çekiciliklerine tepki verme şeklinin sonucunda farklı özellikler geliştirmesi olduğu bulunmuş. Zihinlerinde daha büyük bir güç algısı geliştiren bu kişiler, sözlü olmayan iletişim becerilerini geliştirme bakımından da yaşamları boyunca daha çok fırsat elde ediyorlar.

BÜ İşletme Fakültesi’nde yardımcı organizasyon ve insan kaynakları profesörü olan Min-Hsuan Tu şöyle aktarıyor: “İş hayatında güzelliğe yönelik genel bir eğilim olup olmadığını veya çekici insanların, daha etkili iletişim kurdukları için profesyonel anlamda sivrilip sivrilmediklerini incelemek istedik. Bulduklarımıza göre, iyi görünümlü kişiler daha büyük bir güç algısına sahip olmalarına ve sözsüz iletişim konusunda daha iyi olmalarına rağmen, kendileri kadar çekici olmayan meslektaşları da işe alım sürecinde daha güçlü bir duruş benimseyerek eşit fırsatlar yakalayabilir.”

Araştırmacılar yürüttükleri iki çalışmada, sahte bir iş aramasına katılan kişilerin yaptığı 300 kısa sunumu değerlendirmiş. Yöneticiler, ilk çalışmada iyi görünen kişilerin daha işe alınabilir olduğunu çünkü bu kişilerin daha etkili sözsüz mevcudiyet sergilediğini düşünmüşler.

İkinci çalışmada araştırmacılar, belli katılımcılara bir “güç duruşu” sergilemelerini söylemişler. Ayak genişliği omuz genişliğinden büyük olacak şekilde ayakta durulan bu duruşta eller belde, baş dik ve göğüs dışarı bakar şekilde konuşma yapılıyor. Bu yöntemle birlikte çok çekici olmayan kişiler, daha çekici olan mevkidaşlarının doğal biçimde sergilediği sözsüz mevcudiyet seviyesine ulaşabilmişler.

“Çekiciliği daha düşük kişiler, güç ve güven hisleriyle ilişkilendirilen fiziksel duruşları benimseyerek iş aramada görülen davranışsal farklılıkları en aza indirebilir” diyor Tu. “Fakat güç pozu tek çözüm değil; sosyal bir değerlendirme durumundan önce özgüvenli bir iç konuşma yapmak, kendinizi başarırken hayal etmek veya geçmişteki başarıları düşünmek gibi kendinizi daha güçlü hissettirebilen herhangi bir şeyin de yardımı dokunur.”

 

 

 

 

Yazar: Kevin Manne/Buffalo Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz