Çenemizde Yeni Bir Kas Katmanı Keşfedildi

1
Yeni keşfedilen kas katmanı (kırmızı), elmacık kemiğinin (kırmızı) gerisinden alt çenenin ön kas uzantısına gidiyor. Masseter kası, bu sebeple sadece yüzeysel (S) ve derin (D) bir kısımdan değil; aynı zamanda ilk defa tanımlanan daha derin bir katmandan da (C= çengelsi) oluşuyor. Canlandırma: Jens C. Türp, UZB

İnsan anatomisi, bizi hâlâ şaşırtan bazı sürprizler barındırıyor: Basel Üniversitesinde çalışan araştırmacılar, çene kaslarımızda daha önce gözden kaçan bir bölüm olduğunu keşfetmiş ve bu katmanı ilk defa detaylı şekilde tanımlamışlar.

Masseter kası, çene kaslarının en göze çarpanı. Parmaklarınızı yanaklarınızın gerisine yerleştirir ve dişlerinizi sıkarsanız, bu kasın kasıldığını hissedersiniz. Anatomi ders kitaplarında, masseter kasının genelde bir yüzeysel ve bir derin kısımdan meydana geldiği yazıyor.

Şimdiyse Basel Üniversitesi Biyotıp Bölümünde çalışan Dr. Szilvia Mezey ile Basel Üniversitesi Diş Hekimliği Merkezinde çalışan Profesör Jens Christoph Türp’ün öncülük ettiği araştırmacılar, masseter kasının üçüncü ve daha derin bir katmandan oluştuğunu belirlemişler. Annals of Anatomy bilim bülteninde yayımlanan makalede, bu katmana Musculus masseter pars coronidea (diğer bir ifadeyle masseterin çengelsi kısmı) adının verilmesini; çünkü yeni tanımlanan bu kas katmanının, alt çenenin kaslarla ilgili uzantısına bağlı olduğunu yazıyorlar.

Bilim insanlarının yürüttüğü bu anatomik çalışma; çenenin formalin fiksasyonlu kas sisteminin detaylı şekilde incelenmesine, bilgisayar tomografili taramalara ve vücutlarını bilime bağışlamış bireylerin kadavralarından alınan boyalı doku kısımlarının analizine dayanıyor. Çalışmada bunlara ek olarak, yaşayan bir insandan alınan MRI verileri de kullanılmış.

“Masseter kasının bu derin kısmı, güzergâh ve işlevi bakımından diğer iki katmandan belirgin şekilde farklı” diye açıklıyor Mezey. Mezey’in söylediğine göre kas liflerinin dizilimi, bu katmanın alt çenenin dengelenmesiyle ilişkili olduğunu akla getiriyor. Görünüşe göre, masseterin alt çeneyi geriye (yani kulağa) doğru çekebilen tek kısmı bu.

 

 

 

 

Kaynak: Basel Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz