Çevre Bilimciler İnsanların Çağını Belirlemeye Yaklaştı

0
Fotoğraf: Justus Menke/Pexels

Leicester Üniversitesinde çalışan ve insanlığın günümüzdeki jeolojik dönemini resmî şekilde belirlemek (ve insanlığın gezegene etkisini tanımak) için ‘altın bir nokta’ arayan bilim insanları, Çarşamba günü gerçekleştirilen uluslararası bir konferansta önemli bir adım attıklarını duyurdu.

Leicester Üniversitesi profesörleri Jens Zinke, Mark Williams, Jan Zalasiewicz ve doktora araştırmacısı Stephen Himson, Berlin’de gerçekleştirilen “Günümüz Gün Yüzüne Çıkarken” konferansında Antroposen’i belirlemeye yönelik benzersiz referans noktalarında birden fazla aday sunuyor.

İnsan kaynaklı etkilerin Dünya’yı yeni bir jeolojik döneme veya ‘çağa’ soktuğu düşünülüyor. Bu kapsamda ortaya sürülen Antroposen terimi, yerbilimsel araştırmaların son on yılında en etkili kavramlardan biri haline geldi.

‘Altın nokta’ arayışı, Antroposen çalışmalarında Antroposen’in başlangıcını temsilen (dünyanın herhangi bir yerinden seçilen) eşsiz bir referans noktası sağlayacak önemli bir kavram. Bu sayede Antroposen, resmî olarak Yerbilimsel Zaman Ölçeği’nin parçası şeklinde tanınabilir.

Araştırmacılar, dikkatlerini 20’nci yüzyılın ortasına yoğunlaştırıyor. Gezegenimizin tarihinde dönüşüm meydana getiren bu ‘Büyük Hızlanma’; fosil yakıtların devasa miktarlarda yakılmasını ve bunun iklime olan etkisini, plütonyum gibi insan yapımı radyoaktif elementler ile plastik atıklar ve diğer kirleticilerin dünya çapına yayılmasını ve Dünya’nın ekosistemleinde meydana gelen hızlı ve çarpıcı değişimleri içeriyor.

Araştırma takımları, günümüzde küresel çaptaki bir dizi muhtemel bölgede detaylı çalışmalar yürütüyor. Bu bölgeler Güney Kutbu’nda yer alan bir kar ve buz çekirdeğinden, Polonya’daki bir turba bataklığına ve İtalyan Alpleri’nin derinliklerindeki bir dikite kadar çeşitlilik gösteriyor.

Leicester Üniversitesindeki araştırma takımları, aday bölgelerden ikisi üzerinde çalışıyor. Üniversitenin Coğrafya, Yerbilim ve Çevre Bilimleri Anabilim Dalında çalışan Profesör Zinke’nin öncülüğündeki araştırma takımı, Avustralya’daki Flinders Resifi’nde yer alan canlı bir mercanın yıllık büyüme katmanlarını analiz ediyor. Aynı bölümden Stephen Himson ve Profesör Williams’ın öncülük ettiği bir başka takım ise San Francisco Körfezi’ndeki çamur katmanlarını inceliyor. Bu katmanlar, son zamanlarda Körfez’de görülen pek çok istilacı canlının kalıntısı biçimindeki biyolojik bir kronometre barındırıyor.

Aday bölgelerin tam listesi ise şu şekilde:

  • Beppu Körfezi (deniz çökelleri), Kyuşu Adası, Japonya
  • Crawford Gölü (göl çamurları), Ontario, Kanada
  • Esnesto Mağarası (mağara tortuları), İtalya
  • Flinders Resifi (mercan), Mercan Denizi, Avustralya
  • Gotland Havzası (deniz çökelleri), Baltık Denizi
  • Palmer Buz Çekirdeği (buzul sahanlığı), Antarktika Yarımadası
  • San Francisco Halici (deniz çökelleri), Kaliforniya, ABD
  • Searsville Rezervuarı (göl çamurları), Kaliforniya, ABD
  • Sihailongvan Gölü (göl çamurları), Jilin bölgesi, Çin
  • Sniezka Bataklığı (bataklık kömürü katmanları), Polonya
  • Viyana Müzesi Kazı Bölgesi (şehirdeki toprak), Avusturya
  • West Flower Bahçe Bankası (mercan), Meksika Körfezi

 

 

 

 

Kaynak: Leicester Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz