Petrol yerine biyolojik maddelerden yapılan ve biyolojik şekilde ayrışabilen biyoplastikler, yeni bir araştırmaya göre tarımsal mısır anızı, ot ve meskit üretiminin yan ürünleriyle daha ekonomik, çevreye daha dost şekilde üretilebilir.
Texas A&M Üniversitesi Tarım ve Yaşam Bilimleri Fakültesi Bitki Hastalıkbilimi Bölümü Yapay Biyoloji ve Yenilenebilir Ürünler kürsüsü başkanı olan ve AgriLife Araştırma’da çalışan profesör Dr. Joshua Yuan, bu yeni yaklaşımın “takılabilir” bir ön koşullandırma sürecini kapsadığını söylüyor. Söz konusu süreçte, biyo yakıt rafinerileri için basit bir ayarlama yapılıyor. Bu “takılabilir” teknolojiler, sürdürülebilir ve tasarruflu odun özü optimizasyonuna olanak sağlıyor. Odun özü, gıda paketlerinde ve diğer gündelik nesnelerde kullanılan biyoplastiklerin anahtar bir bileşeni konumunda.
2,4 milyon dolarlık projeye, ABD Enerji Bakanlığı’nın Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Biyoenerji Teknolojileri Bürosu mali destek sağlamış. Araştırma geçenlerde Nature Communications bülteninde yayımlandı.
“Takılabilir odunözü ön koşullandırma işlemleri” veya PIPOL adı verilen yeni yöntem, mevcut biyorafinerilere doğrudan eklenebiliyor ve çok pahalı değil. PIPOL, odun özünün çözülmesi, dinlendirilmesi ve fermente edilmesini birbiriyle birleştirerek enerjiye dönüştürüp, biyorafineri tasarımları için kolayca uyarlanabilir hale getirilmesi için tasarlanmış.
Mısır anızı ve diğer otlar gibi tarımsal yan ürünler, biyoyakıt bitkileri için alternatif kaynaklar. Bu maddeler, çiftçilerin yanısıra toplanan hammaddeleri ve yan ürünleri taşıyan rafinerinelere taşıyan taşımacılık sektörü için yeni gelir kapısı oluşturuyor.
“Lignoselüloz biyorafinerilerinden çıkan biyoplastiklerin, ekonomik yönden daha faydalı olabileceğini gösterdik” diyor Yuan. “Bu durum, tarımsal atıkların biyoçözünür plastik üretiminde kullanılması yönünden yeni fırsatlar doğuruyor. Fosil yakıtların ve çözünmez plastiklerin yerine yenilenebilir ve biyoçözünür plastikler koyan keşif, küresel iklim değişimini hafifletecek.”
Texas A&M AgriLife İletişim Bölümü. Ç: O.