Çin, ‘Yapay Güneş’ Nükleer Füzyon Reaktörünü Çalıştırdı

0
Bir tokamakın içindeki füzyon tasviri. Canlandırma: dani3315/iStock

Resmi basın kuruluşlarının Cuma günü aktardığına göre Çin, “yapay Güneş” nükleer füzyon reaktörünü ilk defa başarıyla çalıştırdı ve nükleer enerji araştırma kabiliyetinde büyük bir ilerleme kaydetti.

HL-2M Tokamak reaktörü, Çin’in en büyük ve en gelişmiş deneysel nükleer füzyon araştırma cihazı. Bilim insanları ise cihazın güçlü bir temiz enerji kaynağı sunmasını umuyor.

Güçlü bir manyetik alan kullanarak sıcak plazmayı kaynaştıran cihaz, People’s Daily gazetesine göre 150 milyon derece Celsius’un üzerindeki sıcaklıklara ulaşabiliyor; yani Güneş’in çekirdeğinden yaklaşık 10 kat daha büyük sıcaklıklara.

Çin’in ‘yapay Güneş’i HL-2M Tokamak. Çin Atom Enerjisi Kurumu

Çin’in Siçuan bölgesinin güneybatısında yer alan ve geçen yılın sonlarında tamamlanan reaktör, oluşturduğu muazzam ısı ve güç sebebiyle sık sık “yapay Güneş” şeklinde adlandırılıyor.

People’s Daily gazetesi şöyle aktarıyor: “Nükleer füzyon enerjisinin geliştirilmesi, Çin’in stratejik enerji ihtiyaçlarının çözüm yollarından biri olmanın yanısıra; Çin’in enerjisi ile ulusal ekonomisinin gelecekte sürdürülebilir şekilde geliştirilmesi bakımından da büyük önem taşıyor.”

Çinli bilim insanları, bu nükleer füzyon reaktörünün daha küçük versiyonlarını 2006 yılından beri geliştirmeye çalışıyormuş.

Araştırmacılar cihazı, Uluslararası Deneysel Termonükleer Reaktörü’nde (ITER) çalışan bilim insanlarıyla ortak şekilde kullanmayı düşünüyor. Fransa tabanlı olan ve 2025 yılında tamamlanması beklenen ITER, dünyanın en büyük nükleer füzyon araştırma projesi.

Fransa Haber Ajansı. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz