Çin, taş toplama görevindeki uzay aracını Ay’a indirdi.
Çin Ulusal Uzay Dairesi (CNSA), Salı günü TSİ 18:13’te (0313 UTC) gerçekleşmesi planlanan inişten yaklaşık yarım saat önce canlı yayını aniden kesti. CGTN’ye göre ajans, sonrasında uzay aracının yere konduğunu duyurdu.
İniş aracı, Chang’e-5 adı verilen ve 2020 bitmeden önce Ay yüzeyinden Dünya’ya bir numune göndermeyi hedefleyen görevdeki dört robottan biri. Eğer başarılı olursa, bir ülke 40 yıldan uzun zaman sonra ilk defa Ay’dan taş getirecek.
İniş aracının robotik kolu Ay yüzeyini yaklaşık 1,8 metre delerek, daha önce keşfedilmemiş bir bölgeden 2 kilogramlık Ay taşı ile tozu toplamaya programlanmış. Söz konusu bölge, Mons Rümker adı verilen volkanik bir düzlük. Toplanan maddeler, Ay’ın geçmişteki volkanik faaliyetine yönelik yeni bilgiler sağlayabilir.
Robotik kolun, numuneyi daha sonra iniş aracının tepesinde duran bir yükselme modülüne aktarması gerekiyor. Numunenin emniyete alınmasıyla birlikte bu modülün kalkış yapması ve görevin yörünge aracıyla buluşması bekleniyor. Yörünge aracı ise, Dünya’ya yeniden giriş modülüyle beraber şu an Ay’ın etrafında dönüyor.
Eğer her şey sorunsuz giderse, bu robot üçlüsü Ay’dan topladıkları ganimetle birlikte Dünya’ya dönecek. İnişin, Aralık ayının ortasında Moğolistan’ın iç kısmına yapılması kararlaştrılmış.
NASA’nın yardımcı baş bilim insanı David Draper, “Bu gerçekten cesur bir görev” diyor. “Ay’ın geçmişi hakkında önem taşıyan birçok şeyi anlamak amacıyla, hedefe büyük bir kararlılıkla ilerliyorlar.”
Morgan McFall-Johnsen & Susie Neilson/Business Insider. Ç: O.