Laboratuvarda Üretilen Tavuk Eti Nihayet Satışa Çıkıyor

0
hansbenn/Pixabay

Laboratuvarda yetiştirilen tavuklar, yakında Singapur’daki lokantalarda müşterilerin beğenisine sunulacak. Singapur, hiçbir hayvan kesilmeden oluşturulan etlere yeşil ışık yakan ilk ülke oldu.

ABD’li Eat Just şirketi, Çarşamba günü yaptığı açıklamada ürettiği etlerin Singapur’daki tavuk nuggetlarında kullanılmak üzere onaylandığını duyurdu.

Firmaların et üretiminde gitgide çevreye daha duyarlı yöntemler bulmaya çalıştığını belirten şirket, bu haberin “küresel gıda endüstrisinde bir dönüm noktasını” temsil ettiğini belirtiyor.

Eat Just’ın kurucu ortağı ve CEO’su Josh Tetrick, “Kültür ortamında yetiştirilen etlerimizin düzenleyici makamlardan aldığı bu onay, eminim ki Singapur ve dünya çapında birçok ülkedeki çok sayıda örneğin ilki olacak” diyor.

Sıradan etlerin tüketilmesi, çevresel bir tehdit oluşturuyor çünkü büyükbaş hayvanlar kuvvetli bir sera gazı olan metan üretirken, hayvanlara alan oluşturmak için ormanların kesilmesi de iklim değişikliğine karşı doğal bariyerleri ortadan kaldırıyor.

Sürdürülebilir alternatif talebi, çevre ve hayvanların refah seviyesine yönelik müşterilerden gelen baskılar sebebiyle artıyor. Fakat piyasadaki diğer ürünler bitkilere dayanıyor.

Laboratuvarda üretilen et çeşitlerinin çok pahalı olacağına ilişkin endişeler bulunsa da; Eat Just sözcüsü, şirketin masrafları düşürmede “kayda değer bir ilerleme” kaydettiğini belirtiyor.

“Fiyatlarımız, başlangıçta yüksek kaliteli bir lokantadaki seçkin tavuk fiyatları düzeyinde olacak” diyor sözcü.

Nuggetların fiyatı açıklanmasa da, yakın zamanda ve diğer ürünler sunulmadan önce (laboratuvarda oluşturulan etle yapılmış tavuk göğsü dahil) Singapur’daki bir lokantada satışa çıkacakları belirtiliyor.

Şirket sözcüsü, Eat Just’ın önümüzdeki yıllarda maliyetleri geleneksel tavuk fiyatlarının altına düşürmesini umduğunu söylüyor.

Şirket, tavuğa alternatif olan bu ürünü üretmek için 1.200 litrelik biyoreaktörlerde 20’den fazla üretim çalışması gerçekleştirmiş. Yapılan güvenlik ve kalite kontrolleri de, ürünün gıda standartlarını karşılayan bir “kültür” ürünü (laboratuvarda hayvan hücrelerinden çoğaltılan etler için kullanılan terim) olduğunu göstermiş.

Eat Just’ın söylediğine göre et tüketiminin, 2050 yılı itibarıyla yüzde 70’den fazla artış göstermesi bekleniyor ve laboratuvarda yetiştirilen alternatifler de, güvenli bir gıda tedariğini temin edilmesinde pay sahibi olarak görülüyor.

Fransa Haber Ajansı. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz