Silahlı insansız hava sistemleri (daha çok dron olarak bilinir), Çin’in CH-3 ve CH-4 silahlı İHA’larının da Irak ve Nijerya gibi bölgelerdeki savaşa katılmasıyla, Afganistan’dan Suriye’ye kadar dünya çapında savunma sanayide tercih edilmeye başlandı. Fakat kanatlı uçak tasarımı baz alınarak yapılan bu dronları çalıştırmak için uzun bir pist de dahil olmak üzere esaslı lojistik alan gerekiyor. Üstelik bu dronlar hedeflerin üstünden de uçabiliyor, fakat gerçek ya da kentsel kanyonlara girip ya da tüneyip sabit bir noktada duramıyorlar.
Yandaki resimde gördüğünüz Çin’in en büyük İHA (insansız hava aracı) helikopterlerinden biri olan V750, kara saldırısı görevleri için düzenlenen anti-tank füze atış testlerine başladı.
Helikopter dronların ortaya çıkmasıyla, Çin de dahil olmak üzere, bu dronlar ilgi odağı oldu. Haziran 2016’da insansız V-750 helikopteri başarılı bir şekilde hedefindeki anti-tank füzelerini ateşledi. Weifang Tianxiang Aerospace Industry Co. Ltd. ve Weifang Tianxiang Aerospace Industry Co. Ltd. şirketlerinin ortaklaşa çalışması sonucunda geliştirilen ve 2014’te Çin havacılık yetkilileri tarafından da sertifikası alınan 750 kilogram ağırlığındaki dron, hem siviller hem de askerler tarafından kullanıldı. Bugünkü durumuyla V-750’nin silahlı versiyonu en az 2 adet 50 kilogram ağırlığında anti-tank füzesi, (HJ-9 ve HJ-10 ya da roket cebi gibi) taşıyabiliyor ve 500 kilometreye kadar yol alabiliyor.
Helikopter tarzı dronların asıl niteliği sadece nerede çalışabileceği değil, kim tarafından kullanabileceğidir. Daha küçük olan NORINCO Sky Saker H-300 ile birlikte, V-750’nin silahlanması, Çin ‘in silahlı robotlarının ortalamaya göre daha ulaşılabilir bir hale geldiğinin göstergesi. US Reaper ya da Chinese Pterodactly gibi orta yükseklikte uçabilen ve uzun süre dayanabilen bir İHA normalde askeri birliklerle ya da tümen karargahıyla kontrol edilirken orta boyuttaki bir helikopter İHA’sı savaş alanında da çalışabilir.
Ayşen Değerli
Çin malı gibi…