Çin’in Uzay Aracı, Ay’dan 40 Yıl Sonra Toplanan İlk Taşlarla Dünya’ya Geliyor

0
CNSA/CLEP

Çin’e ait bir uzay aracı, Ay’dan kırk yıl sonra alınan ilk örnekleri getirmek üzere kalkış yaparak Dünya’nın yolunu tuttu. Onlarca yıldır rakiplerinin başarılarına yetişmeye çalışan ve ordu yönetimindeki uzay programına milyarlarca dolar harcayan Pekin, uzayda ABD ve Rusya’yı yakalamaya çalışıyor.

Mitolojik Çin Ay tanrıçasının ismini taşıyan Chang’e-5 uzay aracı, Çin uzay ajansının aktardığına göre geçtiğimiz Perşembe günü Ay’dan kalkış yaptı. Aracı geçtiğimiz Salı günü Ay’a indiren yetkililer, toplanan taş ve toprakları taşıyan bir modülün güçlü bir itiş motoruyla yörüngeye fırlatıldığını aktarıyor. Çin devlet yayın kuruluşu CCTV’den gelen video görüntüleri, uzay aracını Ay’ın yüzeyinden kalkarken gösteriyor.

“Kalkıştan önce, Ay’ın yüzeyine Çin bayrağı dikildi” diyor uzay ajansı. Ajans ayrıca, Çin’in ilk defa Dünya dışı bir cisimden kalkış yapmayı başardığını ekliyor.

Resmi haber ajansı Xinhua, modülün sonrasında bu örnekleri Dünya’ya getirecek olan uzay aracının ilgili kısmıyla bağlantı kurması gerektiğini aktarıyor.

Bilim insanları, bu örneklerin Ay’ın kökenleri, oluşumu ve yüzeyindeki volkanik faaliyet hakkında yeni şeyler öğrenmelerine yardımcı olmasını umuyor.

Eğer dönüş yolculuğu başarılı geçerse Çin, 1960’lar ile 70’lerde Birleşik Devletler ve Sovyetler Birliği’nin ardından Ay’dan örnek getiren üçüncü olacak.

Uzay hayalleri

Sovyetler Birliği’nin 1976’daki Luna 24 görevinden beri böyle bir girişim olmamıştı. Uzay aracının görevi, Oceanus Procellarum (Fırtına Okyanusu) şeklinde bilinen bir bölgeden iki kilogram madde toplamaktı. Bu bölge, Nature bilim bültenine göre daha önce keşfedilmemiş büyük bir lav yatağı.

Chang’e-5’i “Çin havacılık ve uzay tarihindeki en ileri ve en zorlu görevlerden biri” şeklinde niteleyen Xinhua, uzay aracının Ay’da yaklaşık 19 saat çalıştığını aktarıyor.

Birleşik Devletler uzay ajansı NASA’ya göre bu örnekler, Çin’in kuzeyindeki İç Moğolistan bölgesine konmaya programlanmış bir kapsülün içerisinde Dünya’ya dönecek.

Başkan Xi Jinping yönetimindeki Çin’in (kendisinin deyimiyle) “uzay hayali”, hız kazanıyor. Çin, 2022 yılında mürettebatlı bir uzay istasyonu yapmak ve nihayetinde Ay’a insan göndermek istiyor.

İlk uydusunu 1970 yılında gönderen Çin’in uzaya insan göndermesi ise onlarca yıl sürdü. Yang Liwei, 2003 yılında Çin’in ilk “taykonotu” olmuştu.

2019 yılının Ocak ayında Ay’ın uzak kısmına iniş yapan Çin’e ait bir uzay aracı ise dünyada bir ilki gerçekleştirmiş ve Pekin’in uzayda süpergüç haline gelme arzusunu körüklemişti.

Gönderilen son araç ise çok sayıdaki hedeften biriydi. Bu hedefler arasında NASA ve özel roket şirketi SpaceX’in taşıyabileceğinden daha ağır yükleri nakledebilen güçlü bir roketin, bir Ay üssünün ve kalıcı bir mürettebatlı uzay istasyonunun yapılması yer alıyor.

Çinli taykonotlar ve bilim insanları, Mars’a insan göndermeyi de konuşuyorlar.

 

 

 

 

Helen Roxburg/Fransa Haber Ajansı. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz