Daha iyi gören çocukların derslerde de daha iyi olması, aşikar bir durum gibi görünebilir. Fakat durumun aşikar olması, acı gerçeği değiştirmiyor: Sadece ABD’de 2 milyondan fazla çocuk, ihtiyacı olan gözlüğe sahip değil.
Kendi türünde şimdiye kadar yürütülen en büyük çalışma, bu çocukların pek çoğunda işlerin ne kadar farklı olabileceğini gösteren daha fazla kanıt sunuyor.
ABD’nin Baltimore şehrindeki 100’den fazla devlet okulunda 2.000’i aşkın öğrenciyle yürütülen ve kilometre taşı niteliği taşıyan bir deneyde, 3. sınıftan 7. sınıfa kadar olan yüzlerce çocuğa ücretsiz göz muayenesi yapılıp gözlük verilmiş.
Johns Hopkins Üniversitesi ve kâr amacı gütmeyen Vision To Learn kuruluşunda çalışan araştırmacıların yürüttüğü ‘Vision for Baltimore‘ isimli bu çalışmada, basit fakat nedense cevabı halen bilinmeyen bir soruya cevap bulunmaya çalışılmış: ‘Okul tabanlı görme programlarının (OTGP) sağladığı ücretsiz gözlükler, akademik performansı iyileştirebilir mi?’ sorusuna…
Kıdemli yazar ve göz hastalıkları uzmanı Megan Collins’in de aralarında bulunduğu araştırma takımı, “OTGP’lerin akademik etkisi, bildiğimiz kadarıyla Birleşik Devletler’de şimdiye kadar gösterilmedi” diye açıklıyor yeni makalesinde.
Bu boşluğu doldurmak için, Baltimore deneyinin parçası olan gezici bir göz kliniğiyle yüzlerce okul ziyaret edilmiş ve görme yeteneği zayıf yüzlerce çocuğa ücretsiz göz muayenesi uygulanıp gözlük verilmiş. Diğer okullardaki yüzlerce çocuğa bu müdahale yapılmazken, söz konusu çocuklar kontrol grubu görevi görmüşler.
İki örnek grubundan alınan okuma ve matematik testi sonuçları bir yıl sonra karşılaştırıldığında, ücretsiz gözlük müdahalesi uygulanan grubun kontrol grubuna kıyasla önemli gelişmeler kaydettiği ortaya çıkmış; bu gelişme özellikle kızlar, özel eğitim öğrencileri ve deneyin başlangıcında en düşük performans gösteren çeyrek kısımdaki öğrenciler arasında belirginmiş.
“Çocuklara ihtiyaçları olan gözlükleri vermenin, okulda başarılı olmalarına yardımcı olduğunu kesin bir şekilde gösterdik” diyor Collins.
“Gözlükler en çok, bunlara en fazla ihtiyacı olan çocuklara fayda sağladı; yani okulda gerçekten zorlanan çocuklara.”
Bulgular JAMA Ophthalmology bülteninde sunuldu.
Yazar: Peter Dockrill/ScienceAlert. Çeviren: Ozan Zaloğlu.