DNA Bulguları, Antik Etrüsklerin Gizemli Kökenlerini Ortaya Çıkarıyor

0
Vetulonia'daki iki Etrüsk mezarının havadan görüntüsü. Fotoğraf: Paolo Nannini

DNA bulguları, Etrüsklerin (kalıntıları İtalya’da bulunan antik bir medeniyet) nereden geldiğine yönelik tartışmayı nihayet sonlandırıyor.

İtalya çapındaki 12 bölgeden toplanan ve neredeyse 2.000 yıllık genom verilerine göre Anadolu’dan göç etmeyen bu antik insanlar, genetik miraslarını antik Roma yakınlarında yaşayan insanlarla paylaşmışlar.

Bu kişilerin hepsi, Geç Cilalı Taş Devri ve Bronz Devri sırasında bozkırlardan bozkırlardan bölgeye göç eden göçebe çobanlardan geliyor. Bozkırların Hint-Avrupa dillerinin ortaya çıktığı yer olduğu düşünüldüğünde, bulgular başka bir Etrüsk gizemine daha işaret ediyor; günümüzde yok olan ve Hint-Avrupa ailesinden olmayan, ancak asırlarca dayanmayı başaran dillerinin gizemine…

İtalya’daki Florence Üniversitesinde insanbilimci olan David Caramelli şöyle aktarıyor: “Genetik bir dönüşümle birleşen bu dil istikrarı, genleri dillerle bir tutan basit varsayımlara meydan okuyor ve erken dönemde İtalyanca konuşan insanların, Etrüskçe konuşan insanlarca asimile edilişini kapsayabilecek daha karmaşık bir senaryoyu akla getiriyor; muhtemelen de, MÖ ikinci bin yıl boyunca meydana gelen uzun bir karışım dönemi sırasında…”

Etrüskler hakkında hâlâ bilinmeyen çok şey var. Açık şekilde görüldüğü üzere, var olduklarına dair bazı kanıtlar halen mevcut. Önemli zanaatkarlar, yetenekli demir işçileri ve siyasi açıdan karmaşık insanlar olduklarını biliyoruz. Fakat yok olan ve özellikle de sağlam genetik kanıtların olmaması sebebiyle kökenlerini belirlemeyi zorlaştıran dillerinin yalnızca bir kısmını anlayabiliyoruz.

Araştırma Science Advances bülteninde yayımlandı.

 

 

 

 

Yazar: Michelle Starr/ScienceAlert. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz