Riverside – California Üniversitesi’nde çalışan araştırmacıların fareler üzerinde yaptıkları bir çalışmaya göre çocukluk zamanındaki egzersiz ve sağlıklı beslenme düzeni, daha büyük beyinlere ve daha düşük anksiyete seviyelerine sahip yetişkinlere yol açıyor.
Sağlıklı beslenme ve egzersiz, devamlı olarak sağlığı desteklemenin yolları şeklinde önerilse de; her iki unsurun da hayatın ilk dönemlerinde uygulandıkları zaman meydana getirdiği uzun süreli, birleşik etkiler ilk defa inceleniyor.
Çalışmanın baş yazarı ve RCÜ fizyoloji doktora öğrencisi Marcell Cadney, “Kilonuz sebebiyle ne zaman doktora gitseniz, neredeyse her seferinde egzersiz yapmanızı ve az yemenizi önerirler” diyor. “Bu yüzden, şimdiye yapılan çoğu çalışmada beslenme düzeni veya egzersize ayrı ayrı bakılmış olması şaşırtıcı. Bu çalışmada, her ikisini de dahil etmek istedik.”
Araştırmacılar, hayatın ilk zamanlarında yapılan egzersizin, yetişkinlerdeki anksiyete davranışlarını genel olarak azalttığını belirlemişler. Egzersiz, bunun yanısıra yetişkinlerdeki kas ve beyin kütlelerinde de artışa yol açmış. Yağ ve şeker bakımından yüksek “Batılı” beslenme düzenleri uygulandığında, fareler şişmanlamakla kalmamış; sağlıksız yiyecekleri tercih eden yetişkinlere de dönüşmüşler.
Bulgular yakın zaman önce Physiology and Behavior bülteninde yayımlandı.
Jules Bernstein/Riverside – California Üniversitesi. Ç: O.