Ortalama bir Amerikalı, günde yaklaşık 22 çay kaşığı ilave şeker tüketiyor. Bu miktar kadınlar için önerilen seviyenin üç katından fazla iken, erkek için önerilen seviyenin ise iki katından fazlasına denk geliyor.
Bu aşırı tüketimin Tip 2 diyabet ile diğer hastalıklara katkıda bulunduğu bilinse de, çok fazla şeker yemenin metabolik hastalıklara hücresel seviyede tam olarak nasıl zemin hazırladığı pek bilinmiyordu.
Şimdiyse Van Andel Enstitüsü’nde çalışan bilim insanlarının öncülük ettiği bir araştırma takımı, fazla şekerin hücrelerimizdeki enerji tesislerinin (mitokondri) veriminin düşmesine ve enerji çıktılarının azalmasına sebep olabileceğini keşfetmiş.
Dün Cell Reports bülteninde yayımlanan bulgular, aşırı şeker tüketiminin hücresel sonuçlarını vurguluyor ve diyabet gelişimine katkıda bulunabilecek ilksel metabolik olayları incelemede yeni ve önemli bir model sağlıyor.
Çalışmanın eş yazarı ve Van Andel Enstitüsü’nde yardımcı profesör olan Dr. Ning Wu, “Vücudun hayatta kalması için şekere veya glukoza ihtiyacı var fakat dedikleri gibi; ‘Her şeyin çoğu zarar'” diyor. “Hücrelere giden ve kişinin beslenme düzeninde tüketilen şeker miktarına doğrudan bağlı olan çok fazla şekerin, vücut genelindeki lipit düzenini etkilediğini ve bunun da karşılığında mitokondrinin bütünlüğünü etkilediğini keşfettik. Oluşan genel etki, işlevin en uygun biçimde gerçekleşmemesi şeklinde.”
Van Andel Araştırma Enstitüsü. Ç: O.