COVID-19’un Etkilediği İnsanlar, Makinelere Daha Nazik Davranıyor

0
Fotoğraf: catrina farrell/Unsplash

İnsanlar makinelere karşı pek nazik değil. Bu hor görücü tutum; cüzdanınızı boşaltan oyun makinesinin, içecek vermeyi başaramayan bir otomatın ve sizi istenmeyen bir sapağa götüren navigasyon sisteminin ötesine uzanıyor.

Ancak Southern California Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, COVID-19’dan etkilenen kişilerin hem insanlara, hem de insan benzeri otonom makinelere daha iyi niyetli davrandığını aktarıyorlar.

Çalışmanın eş yazarı ve SCÜ Yaratıcı Teknolojiler Enstitüsü’nde sanal insanlar araştırma bölümü müdürü Jonathan Gratch şöyle aktarıyor: “Bu yeni keşif, insanların sıkıntı verici bir durumdan endişe duydukları zaman, makinelere karşı diğer insanlara davrandıkları gibi sosyal şekilde davrandıklarını gösteriyor. Salgın dolayısıyla ve insanlar ile makineler arasındaki boşluğun kapanması sebebiyle, insanların teknolojiye daha fazla inandığını bulduk.”

Geçenlerde iScience bülteninde çıkan bulgular SCÜ, George Mason Üniversitesi ve ABD Savunma Bakanlığı’nda çalışan araştırmacıların ürünü.

Bilim insanları, insanların genel olarak insanlar arası etkileşime ilişkin sosyal ölçütlerden vazgeçip makinelere farklı davrandığını belirtiyor. Bu davranış, makineler insanlara daha fazla benzedikçe bile devam ediyor; örneğin Alexa’yı, taşıt navigasyon sisteminizdeki kişiliği veya diğer sanal yardımcılarınızı düşünün. Bunun sebebi, insanlardaki varsayılan davranışın çoğunlukla deneyimsel düşünmeyle yön bulması (insanların karmaşık gündelik etkileşimlerde gezinirken kullandığı anlık hükümler).

İnsan-makine etkileşimlerini inceleyen araştırmacılar, COVID-19’un etkilediği kişilerin hem diğer insanlara, hem de makinelere karşı daha özgecil davrandığını fark etmişler.

Gary Polakovic/Southern California Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz