Tel Aviv Üniversitesi’nde (TAÜ) çalışan araştırmacılar, CRISPR/Cas9 sisteminin metastatik kanserlerin tedavisinde çok etkili olduğunu göstermişler. Gelişme, kanserin tedavisini bulma yönünde önemli bir adım niteliği taşıyor. Araştırmacılar, kanser hücrelerini özel olarak hedef alan ve onları genetik manipülasyon yoluyla ortadan kaldıran lipid nanoparçacık (LNP) tabanlı yeni bir iletim sistemi geliştirmişler. CRISPR-LNP adı verilen bu sistem, hücrelerin DNA’sını kesen moleküler bir makas şeklinde davranan CRISPR enzimi Cas9’un kodlandığı genetik bir mesajcı (mesajcı RNA) taşıyor.
İsrail Kanser Araştırma Fonu (ICRF) tarafından desteklenen bu çığır açıcı çalışmanın sonuçları, bu ay Science Advances bülteninde yayımlandı.
TAÜ’deki Şmunis Biyotıp ve Kanser Araştırmaları Fakültesi’nde Hassas Nanotıp Laboratuvarı’nın müdürü Prof. Dan Peer, “CRISPR gen düzenleme sisteminin, canlı bir hayvanda kanserin etkili şekilde tedavi edilmesi için kullanılabileceğini gösteren dünyadaki ilk çalışma bu” diyor. “Bunun kemoterapi olmadığının vurgulanması gerekiyor. Hiçbir yan etkisi yok ve bu şekilde tedavi edilen bir kanser hücresi asla tekrar faaliyete geçmiyor. Cas9’un moleküler makası, kanser hücresinin DNA’sını kesiyor ve bu sayede onu etkisiz hale getirip, çoğalmasını kalıcı şekilde önlüyor.”
Araştırmacılar, CIRSPR-LNP’leriyle yapılan tek bir tedavinin, gliyoblastom tümörleri olan farelerin yaşam beklentisini iki katına çıkardığını ve genel hayatta kalma oranlarını %30 civarı artırdığını göstermişler.
Tel Aviv Üniversitesi. Ç: O.