Dakota Access Boru Hattı Şirketi, Kendisine Karşı Çıkan Çevrecilere Dava Açıyor

0

Buna “suç faaliyeti” diyorlar.

Dakota Access Boru Hattı etrafındaki tartışma, petrol boru hattının ardındaki şirketin şimdi Greenpeace ile diğer çevre gruplarına dava açtığını söyleyen son haberler ile devam ediyor. Bu gruplar, projeye karşı yapılan geniş protestolara karışmıştı.

Enerji Aktarım Ortakları (ETP) Salı günü, boru hattı hakkında “bariz bir şekilde sahte ve yanıltıcı bilgi” yayma iddiasıyla bir eyalet davası açtı.

Şirket, Greenpeace, Earth First ve diğer kuruluşların iddiaya göre kendi yardım fonlarını artırmak ve gündemlerini ilerletmek amacıyla “suç faaliyetine” karıştıklarını iddia ediyor.

ETP, dava hakkında yaptıkları bildiride şöyle belirtiyor: “Suçlama, saldırıların planlı ve tamamen sorumsuz olduğunu, boru hattının güzergâhı boyunca yer alan insanların ve mülklerin büyük zarar görmesine sebep olduğunu ileri sürüyor.”

Şirket, bir yanlış bilgilendirme seferberliği suçlamalarının yanısıra, çevre gruplarının “Kuzey Dakota toprakları üzerindeki eko teröristleri doğrudan ve dolaylı olarak fonladığını” da öne sürüyor.

“Bu gruplar, Oahe Gölü yakınında toplanmış barışçıl göstericiler arasında kendi yasadışı kamplarını oluşturdular ve bu grupların barışçıl faaliyetlerini istismar ettiler.”

Reuters’a göre ETP, çevrecilerin boru hattına karşı bir savaş yürütmek için Oturan Kaya Siyu kabilesini (projeye karşı çıkan yerli grupların en kamusal olanı) kullandığını iddia ediyor.

Reuters şöyle bildiriyor: “Enerji Aktarımı, kurucu ortakları Başkan Donald Trump’ın avukatı Marc Kasowitz olan Kasowitz Benson Torres & Friedman hukuk şirketi tarafından temsil ediliyor.”

Sanıklardan biri olan Greenpeace, basına dağıtılan resmî bir demeçte, olayların bu şekilde gelişmesi hakkında alenen konuşma yaptı.

Greenpeace ABD’nin genel danışmanı Tom Wetterer şöyle söylüyor: “Bu, Donald Trump’ın Kasowitz hukuk şirketindeki avukatlarının Greenpeace’e karşı değersiz bir dava açtığı, peşisıra gelen ikinci yıl.”

“Adalet aramak için değil ancak, pahalı ve zaman tüketen davalar üzerinde ifade özgürlüğünü susturmak için tasarlanan ‘Kamu İştirakine Karşı Stratejik Dava’ (SLAPP) klasiğinin bir diğer örneği.”

3.8 Milyar Dolarlık boru hattı projesi, yerel ve yerli Amerikan kabilelerinin ve çevre eylemcilerinin aylar süren itirazlarına rağmen bu yılın Haziran ayında kullanıma hazır hale geldi ve 1.610 km’lik uzunluğu boyunca günde yaklaşık 520.000 varil petrol aktarmayı vadetti.

Projenin muhalifleri, yerli Amerikan hakları ve kutsal toprağın yok edilmesi konusunda ciddi endişelerin yanında, (Oturan Kaya Siyu Koruma Alanı’nın yakınındaki Missouri Nehri’nin altından geçen) petrol aktarım hattının yerel içme suyunu da etkileyeceğine dair olan korkularını ifade ettiler.

Boru hattının bu yılın başlarında resmî olarak işlemeye başlamadan önce bile, şimdiden 378 litreden fazla petrol dökerek, nispeten küçük olan en az üç sızıntı gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

İçinde, Oturan Kaya Siyu kabilesinin de yer aldığı Kuzey ve Güney Dakota’daki birkaç yerli grup, hâlâ mahkemede boru hattına karşı mücadele veriyor.

 

 

 

 

ScienceAlert

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz