Deneysel Alzheimer İlacı Umut Vadediyor

0
Sanatçının bu canlandırmasında, nöronlar arasına dağılmış protein plakları görülüyor. Yanlış katlanan ve Alzheimer hastalığının ayırıcı özelliği olan bu proteinler birikerek, sinirler arasındaki iletişimi bozuyor ve hücrelerin ölmesine sebep oluyor. Görüntü: ABD Ulusal Yaşlanma Enstitüsü

Albert Einstein Tıp Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, farelerde Alzheimer hastalığının kilit belirtilerini tersine çeviren deneysel bir ilaç tasarlamışlar. İlaç, istenmeyen proteinleri sindirip geri dönüştürerek bertaraf eden hücresel bir temizleme mekanizmasını yenileyerek çalışıyor. Çalışma, Perşembe günü Cell bülteninde çevrimiçi yayımlandı.

Nörodejenaritf Hastalıklar Çalışmaları kürsüsü başkanı, gelişimsel ve moleküler biyoloji profesörü ve yaşlanma Araştırmaları Enstitüsü’nün başkan yardımcısı eş baş yazar Ana Maria Cuervo, “Farelerde yapılan keşifler, özellikle Alzheimer hastalığında olmak üzere insanlarda her zaman geçerli olmuyor” diyor. “Fakat çalışmamızda, farelerdeki Alzheimer’a katkıda bulunan hücresel temizlikteki gerilemenin, bu hastalığa sahip insanlarda da meydana geldiğini bulduk. Bu durum, ilacımızın insanlarda da çalışabileceğini akla getiriyor.” 90’lı yıllarda şaperon aracılı otofaji (CMA) şeklinde bilinen bu hücre temizleme işleminin mevcudiyetini keşfeden Dr. Cuervo, bu işlemin hastalık ve sağlıktaki rolü üzerine 200 makale yayımlamış.

CMA’nın verimi insanlar yaşlandıkça düşüyor ve bu durum, istenmeyen proteinlerin tehlikesini artırıyor. Bu proteinler ise çözünmez kümeler halinde birikerek hücrelere zarar veriyor. Aslında Alzheimer ve tüm diğer nörodejeneratif hastalıklar, hastaların beyninde biriken zehirli proteinlerin mevcudiyetiyle nitelendiriliyor. Cell bülteninde yayımlanan çalışma, nöronlardaki CMA kaybının Alzheimer’a katkıda bulunmasıyla (ve bu sürecin tersiyle) beraber CMA ile Alzheimer arasındaki dinamik etkileşimi ortaya çıkarıyor. Bulgular CMA’ya hız vermenin, nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde umut vadedebileceğini öne sürüyor.

Albert Einstein Tıp Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz