Diş Kaybı, Bilişsel Gerileme ve Demansın Artışıyla İlişkili

1
Fotoğraf: Bojan89/iStock

New York Üniversitesi (NYÜ) Rory Meyers Hemşirelik Fakültesi’nde çalışan araştırmacıların yürüttüğü ve JAMDA: The Journal of Post-Acute and Long-Term Care Medicine bülteninde yayımlanan yeni çalışmaya göre diş kaybı, bilişsel zayıflama ve demans açısından tehlike unsuru niteliğinde. Üstelik her bir diş kaybıyla beraber, bilişsel gerileme tehlikesi de artıyor. Fakat bu tehlike, takma dişli yaşlı yetişkinlerde önemli boyutta değil. Bu durum, diş protezleriyle zamanında yapılan tedavilerin bilişsel gerilemeye karşı koruma sağlayabileceğini akla getiriyor.

ABD Hastalık Denetim ve Önleme Merkezleri’ne göre 65 yaş veya üstü altı yetişkinden biri tüm dişlerini kaybediyor. Daha önce yapılan çalışmalarda, diş kaybı ile azalan bilişsel işlev arasında bir bağlantı olduğu gösterilmiş ve araştırmacılar, söz konusu bağlantıya yönelik bir dizi muhtemel açıklama sunmuş. Bu açıklamalardan birine göre kayıp diş, çiğnemede zorlanmaya sebep oluyor ve bu durum besin yetersizliklerine katkıda bulunabiliyor ya da beyinde değişim oluşmasını teşvik edebiliyor. Sayıları giderek artan araştırmalar da diş eti hastalığı (diş kaybının önde gelen sebeplerinden biri) ile bilişsel gerileme arasında bir bağlantı olduğuna işaret ediyor. Bunlara ilaveten diş kaybı, yine bilişsel gerileme bakımından tehlike etmenleri olan ve ömür boyu süren sosyoekonomik dezavantajları yansıtabiliyor.

NYÜ Rory Meyers Hemşirelik Fakültesi Küresel Sağlık Bölümü’nde çalışan eş yazar profesör Bei Wu, şöyle aktarıyor: “Her yıl Alzheimer ve demans teşhisi konan insanların şaşırtıcı sayısı göz önüne alındığında ve ağız sağlığını her zaman iyileştirme fırsatı olduğu düşünüldüğünde, yetersiz ağız sağlığı ile bilişsel gerileme arasındaki ilişkiyi daha derinden anlamak önem taşıyor.”

New York Üniversitesi. Ç: O.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz