Satürn’ün Buzlu Uydusu Enceladus’un Gayzer Çatlaklarında Buz Depremleri

0
Satürn’ün Enceladus uydusunda yeraltı okyanusundan hidrotermal bacalar yoluyla yüzeye fışkıran gaz sütunları, Cassini tarafından bu şekilde foroğraflanmıştı. Fotoğraf: NASA

Yapılan yeni bir çalışmaya göre gelgitsel baskılar, Dünya dışı yaşam arayışında önemli bir hedef olan Satürn’ün en büyük altıncı uydusu Enceladus’ta daimi buz depremleri meydana getiriyor olabilir. Sismik faaliyetlerin daha iyi anlaşılmasıyla, uydunun buzlu kabuğunun altında neler olduğu ortaya çıkarılabilir ve okyanusunun yaşanabilirliğine yönelik yeni ipuçları elde edilebilir.

Yaklaşık 500 kilometre çapındaki Enceladus, neredeyse tamamen buzla kaplı. Uydunun Güneş’e olan uzaklığı, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin neredeyse 10 katı kadar. Parlak yüzeyi güneş ışığının çoğunu yansıttığından, gök cismi çok soğuk hale geliyor. Fakat araştırmacılar uzun süredir, buzların altında sıvı bir okyanus olduğunu düşünüyor.

Uydu, muhtemelen Satürn ve gezegenin diğer daha büyük uydularının sebep olduğu devasa gelgit kuvvetlerine maruz kalıyor; Dünya’nın uydusu Ay’ın, Dünya’da dalgalara sebep olması gibi… Enceladus’un içerisindeki bu gelgit hareketleri; uydunun iç kısmını ısıtıyor, yüzeyi çatlatıyor ve bazen kaplan çizgisi çatlakları adı verilen kayda değer çatlaklardan uzun su buharı gayzerlerinin fışkırmasına sebep oluyor.

Antarktika’daki buz sahanlıklarında yapılan gözlemlerin kullanıldığı yeni çalışmada, Enceladus’taki gelgit dalgalarının uydunun çatlaklarında bulunan buzlarda da ufak depremlere sebep olabileceği ileri sürülüyor. Antarktika’da yüzen buz tabakalarında da benzer depremler gözleniyor. Yeni çalışma Journal of Geophysical Research: Planets bülteninde yayımlandı.

Amerikan Jeofizik Birliği. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz