Divandan Ultra Maraton Koşusuna: Zihinsel İmgeleme Yöntemi, Koşunun Tamamlanmasına Yardımcı Olabilir

0
Fotoğraf: Alex McCarthy/Unsplash

Yapılan yeni bir araştırmaya göre işlevsel imgeleme eğitimi (FIT) şeklinde bilinen bir motivasyon müdahalesi, kendini koşucu ilan eden kişilerin 50 km’den uzun bir ultra maratonu tamamlanmasına yardımcı olabilir.

Plymouth Üniversitesi öncülüğünde yürütülen çalışma, koşucu olmayan ve daha formda olmak isteyen 31 kişinin motivasyonunun incelenmesiyle başlamış. Katılımcılara, Motivasyonel Mülakat (MM) şeklinde bilinen ve danışmanların sık kullandığı bilindik bir davranış değiştirme yöntemi uygulanmış. Katılımcılar daha sonra beş aylığına, form ve sağlıklarına yarar sağlayacağını düşündükleri ne varsa onu yapmaya bırakılmış. Bu dönemin ardından tüm katılımcılarla temas kurulmuş ve bir ultra maraton koşusunu tamamlamayı düşünüp düşünmeyecekleri sorulmuş.

On beş katılımcı, formlarını geliştirmeye devam ettikleri sırada bir ultra maraton koşusu denemeye yönelik ilgi sergilemiş. Katılımcılardan yedi tanesine rastgele FIT uygulanırken, sekiz tanesi ise sadece MI ile devam etmiş.

MI yönteminde bir danışman, kişinin değişime yönelik ihtiyaç ve motivasyonu ile değişim isteme sebeplerini geliştirmek, vurgulamak ve dile getirmek üzere destek sağlıyor. Müşterilere motivasyonel imgelemeyi kendi başlarına nasıl ortaya çıkarıp uygulayacaklarının öğretildiği İşlevsel İmgeleme Eğitimi de MI’ye dayanıyor. Bu eğitimde katılımcılar, hedeflerine ulaşmanın kendilerini nasıl hissettireceğini tüm duyularını kullanarak hayal etmeye teşvik ediliyor.

Çalışma sonucunda, sadece MI uygulanan gruptaki sekiz katılımcıdan dördü yarışa başlamış ve yarışı bunlardan iki tanesi bitirmiş. Bu esnada FIT grubundaki yedi kişinin hepsi yarışa başlarken, altı tanesi bitirmiş. Sonuçların gösterdiği üzere, bu yöntemin uygulandığı kişilerin meydan okumayı tamamlama ihtimali beş kat daha fazla.

Bilim insanları Journal of Imagery Research in Sport and Physical Activity bülteninde yayımlanan çalışmanın ufak popülasyon boyutunu kabul etse de; araştırma, FIT’in kişinin zorlu bir görevi tamamlamaya yönelik motivasyonunu önemli oranda güçlendirebileceğini gösteren ve sayıları gittikçe artan bulgulara yenilerini ekliyor.

 

 

 

 

Kaynak: Plymouth Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz