Doğada hayatta kalmak disiplin ister

1

Kaşif ruhlu doğa gezginleri için yeni keşifler yapmak, yeni bölgelerle tanışmak bir tutkudur ama özellikle kış mevsiminin zor şartları altında doğa gezilerinde hayatta kalmak için ayrıca bir disiplin içinde olmak gerekiyor. Peki altın kurallar nedir?

1. Isı kaynağınızı yanınızda taşıyın
Soğuk havanın ne zaman nereden vuracağı belli olmaz. Meteoroloji raporları bir bölge için uygun hava koşuları rapor ediyor olsa bile aynı bölgenin yüksek rakımlarında fırtınalar kopuyor olabilir. Gecelediğiniz noktada soğuk rüzgarlar tüm gece boyunca çadırınızı vurduğunda, buzdolabında uyuyormuşsunuz gibi hissedebilirsiniz. Dolayısıyla, acil durumlarda vücudunuza ısı verecek minik kimyasal cep sobalarını kullanabilirsiniz. İçinde jel bulunan bu minik sobalar, bir kullanımda yarım saate kadar ısı verebiliyor ve 1000 kez kullanıma kadar da ömürleri olabiliyor. Uyku tulumunuz henüz soğukken ve ayak parmaklarınız üşüyorken, minik bir cep sobası uyku tulumunuzun içini hızla konforlu bir sıcaklığa ulaştırabilir. Sonrasında zaten vücut ısınız sizi tulum içinde sabaha kadar koruyacaktır.

2. Giyim tercihleriniz çok önemli
Kış dönemindeki gezilerde hem pratik ve kullanışlı, hem de sıcak tutan modeller arasında seçim yapmalısınız. Mümkünse rüzgarı geçirmeyecek kadar sık dokulu kazak, sweatshirt ve mont gibi kıyafetleriniz, yedekli olarak çantanızda olmalı. Bu nedenle kış ayları için, yazdan farklı olarak, daha büyük hacimli bir sırt çantası edinmeniz faydalıdır. Hepsiburada mağazasında ihtiyacınız olan çantaları kolaylıkla bulabilir ve detaylıca inceleyebilirsiniz.

3. Vahşi hayvanları küçümsemeyin
Çoğu doğa gezgini ve hatta hayatını kırsal bölgelerde geçiren köylüler için, ayılar ve kimi zaman kurtlar önemli bir tehdittir. Hatta, ormanlık alanda yaşayan ve sürü haline gelmiş vahşi köpekler bile tehlike yaratabilir. Bu tür bir hayvan saldırısına uğrama riskine karşı yanınızda ve kolayca kullanabileceğiniz gibi birkaç tane ses bombası taşımanız çok faydalı olabilir. Hayvanlar yüksek sesi duyunca kaçma eğilimine girecektir. Yine de saldırmayı göze almış bir hayvana karşı daha fazla önlem almanız da gerekebilir.

4. Ayaklarınızı koruyun
İlk defa kış gezisine katılacaklar, ayakkabılarını ve ayak korumalarını ihmal ederler, ya da çok önemsemezler diyelim. Oysa ayakkabı üzerine geçirilecek basit bir tozluk yağmur ve kar suyunun ayakkabı içine sızmasını engelleyecektir. Tozluk olmadan çıkılan uzun yürüyüşlerde ise ayaklarınızın kısa sürede ıslandığını ve yürüyüş konforunuzun büyük oranda düştüğünü fark edeceksiniz. Eğer kar yürüyüşü yapıyorsanız, zaten soğuk kar suyu nedeniyle ayak parmaklarınızın donma tehlikesi geçirmesi de işten bile değildir.

5. Yedek yağmurluk
Yanınızda her zaman, katlandığında fazla yer kaplamayan yedek bir yağmurluk taşımak, ani bastıran yağmurlara karşı güzel bir önlem olur. Çoğu zaman sizin dışınızda çantanızı veya başka eşyaları yağmurdan korumak için yedek bir yağmurluk ihtiyacı doğacaktır. Çantanızın bir gözünde, ağırlık ve hacim yapmayan naylon bir yağmurluk akıllıca bir önlem olur.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz