Doğanın Yeni Kanunu: Dağların Yağmurlu Kısmında Daha Fazla Büyüyen Fareler

0
Fotoğraf: Pablo Teta

Patagonya’daki And Dağları’nda bulunan fareleri inceleyen bilim insanları, açıklayamadıkları bir şey fark etmişler: Dağların batı tarafında yaşayan fareler, doğu tarafında yaşayan farelerden daha büyük. Fakat farelerin DNA’sı, hepsinin aynı türden olduğunu söylüyor. Güney Amerika’nın güney ucundaki 450 farenin kafatasını inceleyen araştırmacılar, geçerli biyolojik kanunların bu boyut farklılıklarını açıklayamadığını keşfetmişler. Journal of Biogeography bülteninde yayımlanan yeni bir makalede bilim insanları yeni bir hipotez ortaya atıyor: Batı yamaçlarında yaşayan fareler, dağ sırasının bu tarafı daha fazla yağmur gördüğü için daha çok büyümüş. Dolayısıyla burada farelerin yiyeceği daha fazla besin var.

Şikago Field Müzesinde çalışan ve DePaul Üniversitesinde yardımcı çevre bilimleri profesörü olan araştırma görevlisi eş yazar Noe de la Sancha, “Bilim insanlarının doğada tekrar tekrar gördüğümüz eğilimleri açıklamakta kullandığı bir sürü ekocoğrafi kural bulunuyor” diyor. “Bu makaleyle birlikte ise yeni bir kural bulduğumuzu düşünüyorum: Yağmur perdesi etkisi, memelilerin boyut ve şeklinde değişimlere sebep olabiliyor.”

De la Sancha ve meslektaşlarının bu çalışmada inceledikleri fareler, kabarık ve yumuşak tüylü fareler olan Abrothrix hirta. “Bunlar çok sevimli hayvancağızlar” diyor de la Sancha. “Beyaz, yumuşak karınları var. Dağlarda yaşıyorlar ve bu özellikleriyle eşsizler. Fakat daha düşük irtifalarda da bulunuyorlar. Genel olarak çok incelenmemişler.”

 

Kaynak: Field Müzesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz