MOXIE Deneyi, Mars’ta Ortalama Bir Ağaç Kadar Oksijen Üretiyor

0
MOXIE düzeneği. Fotoğraf: R. Lannom

Beslenme çantası büyüklüğündeki bir aygıt, Dünya’dan ortalama 225 milyon kilometre uzaklıktaki Mars’ın kızıl ve tozlu yüzeyinde ufak bir ağacın işini güvenilir biçimde yapabileceğini gösteriyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öncülüğünde yürütülen Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi veya MOXIE, NASA’nın Perseverance uzay görevi kapsamında geçtiğimiz yılın Şubat ayında yere konduğundan beri Kızıl Gezegen’in karbondioksit yönünden zengin atmosferinde başarıyla oksijen üretiyor.

Science Advances bülteninde yayımlanan bir makalede araştırmacılar, MOXIE’nin 2021’in sonu itibarıyla yürütülen yedi deneyde, gündüz ve gece esnasında ve Mars’taki farklı mevsimlerde olmak üzere çeşitli atmosferik şartlarda başarıyla oksijen üretebildiğini aktarıyor. Yapılan her denemede cihaz, saatte altı gram oksijen üretme hedefine ulaşmış. Bu miktar, Dünya’daki mütevazı bir ağacın oksijen üretme hızıyla hemen hemen aynı.

Araştırmacılar, Mars’a yapılacak insanlı bir görev öncesinde MOXIE’nin daha büyük ölçekli bir versiyonunun gezegene gönderilebileceğini ve böylelikle sürekli şekilde birkaç yüz ağaçlık oksijen üretilebileceğini düşünüyor. Bu kapasitede sistem, hem insanlara oraya vardıklarında destek olacak hem de astronotları Dünya’ya geri döndürmek için bir rokete yetecek kadar oksijen üretebilir.

MOXIE’nin şimdiye dek sunduğu sabit çıktı oranı, bu amaç doğrultusunda ümit veren bir ilk adım niteliği taşıyor.

MIT’nin Haystack Gözlemevinde yürütülen MOXIE görevinin baş araştırmacısı Michael Hecht, “Gelecekte daha büyük ölçekte tasarlanacak sistemlerde kullanmak için devasa miktarda bilgi topladık” diyor.

 

Yazar: Jennifer Chu/MIT. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz