Doktorlardan Rahim İçindeki İlk Beyin Ameliyatı

0

Birleşik Devletler’deki Brigham & Kadın Hastanesi ve Boston Çocuk Hastanesinde çalışan doktor ve cerrahlar, bir cenin üzerinde başarılı bir ameliyat gerçekleştirmişler. Bilim insanları bu defa, Galen damarı malformasyonu şeklinde bilinen ve nadir görülen bir beyin bozukluğunu tedavi etmeyi başarmış.

Doğum öncesindeki rahim içi ameliyatlar başka durumlar için yapılırken, yeni ameliyat böyle bir rahatsızlık için yapılan ilk operasyon olma özelliğini taşıyor. Ultrason yardımıyla yürütülen işlem 15 Mart’ta gerçekleşirken, detaylar dört gün önce Stroke bülteninde yayımlandı.

Galen damarı malformasyonu (GDM), beyinden kalbe kan taşıyan ve Galen damarı olarak bilinen damarın doğru gelişmediği zaman ortaya çıkıyor. Damarın bozulan yapısı, büyük miktarda kanın damara ve kalbe baskı yapmasına sebep oluyor. Bu durum, ölüme yol açan kalp krizi veya beyinde hasar gibi birden fazla sağlık sorununa yol açabiliyor.

Derek ve Kenyatta Coleman’ın 30. haftada çektirdiği ultrason sırasında doktorlar, hamileliğin normal geçmesine rağmen olağan dışı bir durum olduğunu fark etmişler. Fetüsün beyni ve kalbinin genişlediği görülürken, yapılan inceleme sonucunda GDM teşhisi konmuş.

Çift daha sonra, erken doğum veya fetüste kanama tehlikesine rağmen Brigham & Kadın ve Bostom Çocuk Hastanesinin yürüttüğü FDA onaylı klinik bir deneye kayıt olmuş. Bilim insanları, bebek halen rahimdeyken tespit edilen yapı bozukluğunu düzeltmek üzere hamileliğin 34. haftasında ameliyat gerçekleştirmiş. Bu kapsamda ultrasondan faydalanan araştırmacılar, amniyosentez için kullanılanlara benzer uzun bir iğne ve kan doğrudan anormal damarlara yerleştirilen ufak rulolar kullanarak kan akımını durdurmuşlar.

Yöntem, daha önce rahim içinde gerçekleştirilen kalp ameliyatlarında da kullanılmış. Brigham & Kadın Hastanesinde çalışan Anne Fetal Tıp ve Üreme Genetiği bölümü başkanı Louise Wilkins Haug, “Fetüs en uygun konumda olduğunda hareket etmemesi için küçük bir ilaç enjekte ediliyor” diyor CNN’e. “Ayrıca ağrıyı hafifletmek için de ufak bir enjeksiyon yapılıyor.”

Doktorlar daha sonra karın duvarından bir iğne sokup, bu uzun iğneyle sondayı dikkatli şekilde dikmiş. Böylelikle metal rulolar damarı doldurmuş, kan akışını yavaşlatmış ve basıncı azaltmış. Yapılan taramalarda, önemli bölgelerdeki kan basıncı ve fetüste anlık iyileşme işaretleri görülmüş.

Yavaş yavaş amniyotik sıvı sızdıran Kenyatta, iki gün sonra çalışmaya devam etmiş. 17 Mart’ta ise 1,84 kilogramlık Denver Coleman dünyaya gelmiş. Doktorlarına göre ilk yenidoğan döneminde çok stabil olan Denver’ın kalp fonksiyonunu desteklemek için daha fazla rulo yerleştirmek ya da ilaç vermek gibi acil bir tedavi gerekmemiş.

Boston Çocuk Hastanesinde çalışan hekim Darren Orbach, “En iyi yanıysa bebek doğduğunda, yoğun bakım ünitesinde iyi durumda olduğunu görmekti” diyor. “Hepimiz birbirimize bakıp kendimizi çimdikledik. Ne zaman sevineceğimizi bilmiyorduk çünkü böyle bir şeyi bebeklerde ilk defa görüyorduk. Bu yüzden o an her şeyin muhteşem olacağını anlamıştık.”

Denver bebeğin sağlığı, ameliyattan neredeyse iki ay sonra halen yerinde ve herhangi bir kalp yetmezliği görülmüş değil. Nörolojik muayenesinde sorun yok ve ek müdahale gerektiğini gösteren hiçbir işaret bulunmuyor. “Bize en başından beri bir savaşçı olduğunu gösterdi” diyor Kenyatta CNN’e.

 

Yazar: Laura Baisas/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz